Newsroom

Newsroom

Συγκαλείται την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Την Παρασκευή θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει επί του θέματος, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε, νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα για τις διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

OHE

Στα Ηνωμένα Έθνη μεταφέρεται η νέα εστία αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας, αυτή τη φορά με αφορμή τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που έχουν γεννήσει πλήθος σεναρίων.

 

Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, είπε ότι η συνεδρίαση του Σ.Α. θα συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.

Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, οι οποίες εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενέτειναν τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.

Ύποπτες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους υποθαλάσσιους αγωγούς. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας αλλά τώρα δεν μπορεί εύκολα να ξαναλειτουργήσει. Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας από αυτό που αποκαλούσαν «δολιοφθορά», αν και οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιον κατηγορούν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντήσει εάν η ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές τους αγωγούς. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσιγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσεις στις 7 Φεβρουαρίου ότι «αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».

Σήμερα, η Ζαχάροβα τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του». «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε, ενώ τα αίτια των διαρροών που εντοπίστηκαν στους Nord Stream 1 και 2 είναι ακόμη άγνωστα.

Η Μόσχα, εξάλλου, απέρριψε εκ νέου ως «βλακώδεις και παράλογες» τις υποψίες πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις διαρροές «Βλέπουμε την υστερική αντίδραση των Πολωνών (και) τα τεράστια κέρδη των Αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έχουν πολλαπλασιάσει τις προμήθειές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Απαντώντας στην κριτική, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον χαρακτήρισε «γελοίες» τις υπόνοιες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές.