Συγγνώμη με... μονόστηλο από το "Πρώτο Θέμα" στην οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Με μία σύντομη δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε στο χθεσινό της φύλλο, η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη για την κίνησή της να προσφέρει ως δώρο, λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, CD με τραγούδια του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε εκφράσει την αποστροφή του για τη συγκεκριμένη εφημερίδα και δεν είχε δοθεί καμία σχετική άδεια.

NewsRoom 02/10/2017 | 10:15

“Το Πρώτο Θέμα δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα”, είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. 

Η αποστροφή του Λ. Κηλαηδόνη για την εφημερίδα φάνηκε και από την καταγγελία στην οποία είχε προβεί το 2013 για παράνομη χρήση δικής του μουσικής σύνθεσης.

Ο Κηλαηδόνης κατηγορούσε την εφημερίδα ότι, στην τηλεοπτική διαφήμιση της έκδοσης που περιελάμβανε τα τεύχη του αφηγήματος του Στέλιου Ανεμοδουρά 'Μικρός Ήρωας', χρησιμοποιήθηκε η δίκη του μουσική του ομώνυμου τραγουδιού 'Μικρός Ήρως'. Ο ίδιος είχε αρνηθεί, όπως έλεγε, κατηγορηματικά στους υπευθύνους του 'Πρώτου Θέματος' τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου μουσικού μοτίβου, εκείνοι όμως φαίνεται πως τον αγνόησαν.

"Στην διαφήμιση της έκδοσης των τευχών του "Μικρού Ήρωα" από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα που προβάλλεται στην τηλεόραση από τις 10-10-2013, χρησιμοποιήθηκε το μουσικό μοτίβο της σύνθεσής μου "Μικρός Ήρως" χωρίς την άδειά μου, και παρά την κατηγορηματική μου άρνηση προς τους υπεύθυνους της εφημερίδας. Καταγγέλλω την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και επιφυλλάσομαι για την διεκδίκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου", ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, το “Πρώτο Θέμα” κυκλοφόρησε στις 12 Φεβρουαρίου με CD με τραγούδια του, μία κίνηση που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της οικογένειας του μεγάλου τραγουδοποιού, που σε οργισμένη επιστολή της προς την εφημερίδα είχε τονίσει τα εξής:

"Όπως πληροφορηθήκαμε, η εφημερίδα σας πρόκειται αύριο να κυκλοφορήσει με συνοδευτική «προσφορά» για τους αναγνώστες της, ένα cd με 18 αξέχαστα τραγούδια του Λουκιανού.

Σας εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας, καθώς και την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία μας για την ενέργειά σας αυτή, για την οποία, όπως γνωρίζετε, δεν λάβατε (και ούτε θα μπορούσατε ποτέ να έχετε λάβει), καμία άδεια, ούτε από τον αείμνηστο Λουκιανό, ούτε βέβαια, ύστερα από την απώλειά του, από εμάς. Σας υπενθυμίζουμε εξάλλου κάτι που γνωρίζετε άριστα: ο ίδιος ο Λουκιανός, όσο ήταν κοντά μας, δεν θα έδινε ποτέ άδεια να κυκλοφορήσουν τραγούδια του με την εφημερίδα σας, για την οποία είχε συγκεκριμένη άποψη. Την άποψή του αυτή, με την οποία συντασσόμαστε , καθώς και την αντίθεσή του στην καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και έμμεση, σύνδεση τραγουδιών του με την εφημερίδα σας, την είχε εκφράσει τόσο δημόσια όσο και απευθείας σε εσάς. Συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2013 είχε δηλώσει: «..To Πρώτο Θέμα δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα..».

Το ότι, έπειτα από όλα αυτά, εσείς σήμερα επιδιώκετε να εκμεταλλευτείτε εμπορικά τη συγκίνηση που προκαλεί στο κοινό η, νωπή ακόμη, απώλεια του Λουκιανού, αποτελεί ακραία προσβολή της μνήμης ενός καλλιτέχνη που αντιπάλεψε με το παράδειγμα και το έργο του, τέτοιες ακριβώς συμπεριφορές, όπως είναι οι δικές σας. Αποτελεί δε και κατάφωρη προσβολή των πνευματικών του δικαιωμάτων, καθώς και του ηθικού του δικαιώματος επί του έργου του, το οποίο είχε ρητά ασκηθεί από τον ίδιο όσο ήταν εν ζωή απαγορεύοντάς σας οποιαδήποτε χρήση των έργων του.

Είναι αυτονόητο ότι, ως προς όλα τα παραπάνω, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε δικαιώματος που μας δίνει ο Νόμος, προκειμένου να προστατέψουμε τη μνήμη του Λουκιανού και τιμήσουμε το ήθος, το ύφος και τις επιλογές της ζωής του".

Η απάντηση της εφημερίδας ήρθε με καθυστέρηση και με... μονόστηλο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στη δεύτερη σελίδα της, και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

“Ως προς την κυκλοφορία του CD Λουκιανός Κηλαηδόνης – 18 Μεγάλες Επιτυχίες, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, με το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας μας της 12/2/2017, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας και να ζητήσουμε συγγνώμη από την οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, διότι με την κυκλοφορία αυτή παραγνωρίσθηκε, χωρίς τούτο να είναι στις προθέσεις μας, η, αναγόμενη σε ιδεολογικούς λόγους, ρητά εκπεφρασμένη βούληση του Λουκιανού Κηλαηδόνη να μην κυκλοφορήσουν έργα του με την εφημερίδα μας. Δηλώνουμε ότι σεβόμαστε τη βούληση του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη καθώς επίσης και τις επιλογές της οικογένειάς του ως προς τους τρόπους διαφύλαξης και ανάδειξης του έργου και της μνήμης του”.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.