Του Νίκου Σπυρόπουλου
Να σηκώσει τα μανίκια του και να εξετάσει εκ νέου το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έφερε σε Δημόσια Διαβούλευση σύμφωνα με το οποίο τίθενται εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή ανάγκασαν το υπουργείο Υγείας, οι έντονες αντιδράσεις των φοιτητών των σχολών λογοθεραπείας καθώς και των συλλόγων του κλάδου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στο νέο σχέδιο του Π.Δ το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα, οι “επίμαχες διατάξεις” δεν θα συμπεριλαμβάνονται ενώ αρκετές από τις κύριες θα μεταφερθούν στις μεταβατικές. Οι εν λόγω διατάξεις, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο koutipandoras.gr φοιτητές και ο αρμόδιος σύλλογος, θα δρούσαν εις βάρος των αποφοίτων των ελληνικών Τμημάτων Λογοθεραπείας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
“Το δικαίωμα της άσκησης επαγγέλματος θα το έχουν όσοι έχουν κύριο πτυχίο Λογοθεραπείας. Καμία από τις διατάξεις δεν υφίσταται χωρίς να περιλαμβάνει τίτλων σπουδών στη Λογοθεραπεία”, σημειώνουν πηγές του υπουργείου.
Ο αναπληρωτής Υπουργός φέρνοντας σε δημόσια διαβούλευση το Π.Δ δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αρμόδιους ώστε να βρεθεί η “χρυσή τομή”.
Το τί μέλλει γενέσθαι βέβαια, θα το μάθουμε την ερχόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του νέου σχεδίου Π.Δ του υπουργείου Υγείας.
Το χρονικό της ιστορίας και το νομοθετικό κενό
Όπως δηλώνουν στο koutipandoras.gr, τόσο φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας όσο και εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρχε ένα τεράστιο νομοθετικό κενό πολλών ετών σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ασκήσεως επαγγέλματος του λογοθεραπευτή στην Ελλάδα.
Το σχέδιο του Π.Δ όμως που βγήκε σε Δημόσια Διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, όπως μας λένε, “έπληττε το επάγγελμα” και φαινόταν να “εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα”.
Ο οποιοσδήποτε μπορούσε να γίνει λογοθεραπευτής
“Το νομοθετικό κενό που υπήρχε επί περίπου μια 15ετία στη χώρα, επέτρεπε ουσιαστικά στον οποιοδήποτε να ασκήσει το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή στην Ελλάδα”, δηλώνει στο koutipandoras.gr, η Γενική γραμματέας του ΣΕΛΛΕ, Σόφια Παναγιωτίδη.
“Ακόμα και εάν κάποιος δεν είχε κάνει σπουδές πάνω στο αντικείμενο, μπορούσε να εργαστεί ως λογοθεραπευτής αφού κανένας δεν θα τον έλεγχε”, συμπληρώνει.
“Αν οι γονείς του ατόμου που ενδιαφερόταν για τις συνεδρίες δεν τον έψαχναν, τότε εκείνος θα συνέχιζε να εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια. Διαθέτουμε επαγγελματικά δικαιώματα ως απόφοιτοι ΤΕΙ που καθορίζουν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε, αλλά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν είχε κανένας”.
Την ίδια άποψη εκφράζει με δηλώσεις της στο koutipandoras.gr και η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ, Φιλιώ Βλάχου.
“Κάποιοι που ασκούσαν το επάγγελμα δεν είχαν τα προσόντα για να το πράττουν”, λέει χαρακτηριστικά.
Το Π.Δ Βορίδη και τί όριζε
Τον Δεκέμβριο του 2014, ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα Υπ’ Αριθμ. 176 (ΦΕΚ 279) , σύμφωνα με το οποίο καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος Λογοθεραπευτών.
Σύμφωνα με τις κύριες διατάξεις του Π.Δ (Άρθρο 1), δηλαδή τις διατάξεις που θα ίσχυαν επ’ αόριστον, για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτούταν πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή πτυχίο του εξωτερικού στη Λογοθεραπεία ή απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων από το ΣΑΕΠ.
Το σχέδιο Π.Δ Ξανθού προς Δημόσια Διαβούλευση
Σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε στη Δημόσια Διαβούλευση από 31/3/2015 έως 7/4/2015, την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του λογοθεραπευτή λάμβαναν όπως και με το Π.Δ Βορίδη, πτυχιούχοι Τμήματων Λογοθεραπείας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και όποιος διέθετε σχετική απόφαση από το ΣΑΕΠ.
Επιπροσθέτως όμως, στο σχέδιο Π.Δ Ξανθού, συμπεριλήφθηκαν άλλες δυο διατάξεις ως κύριες, δηλαδή με μόνιμη ισχύ.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο του Π.Δ, όποιος διέθετε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Λογοθεραπεία, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, θα λάμβανε ανεξαιρέτως την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε είχε τελειώσει κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσε παρακολουθώντας μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ενός χρόνου, να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή.
Επιπλέον, άδεια δινόταν αυτόματα και σε εκείνους που διέθεταν πτυχίο Λογοθεραπευτή από σχολή του εξωτερικού καθώς και “αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής σε Ελλάδα ή εξωτερικό”.
Στις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου του Π.Δ, προβλεπόταν μάλιστα η χορήγηση κατ’ εξαίρεση σε όποιον μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος διαθέτει αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα δεκαετή τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής σε Ελλάδα ή εξωτερικό.
Οι αντιδράσεις
“Ο ρόλος του υπουργού είναι να διασφαλίσει τη δημόσια Υγεία και όχι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα”
Αυτό δηλώνει στο koutipandoras.gr η Πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ Φιλιώ Βλάχου σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο “αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαξιώνει τα πτυχία που χορηγούν τα τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ Λογοθεραπείας της χώρας, αφού τα εξισώνει με μονοετή μεταπτυχιακά εξπρές καθώς και με πτυχία του εξωτερικού”.
Ο ΣΕΛΛΕ καθώς και οι φοιτητές Λογοθεραπείας, αντιδρούν επίσης και στην κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας σε εργαζόμενους στον κλάδο για τουλάχιστον δέκα έτη.
“Δεν γίνεται τέσσερα χρόνια σπουδών, πρακτική άσκηση με πολλές κλινικές ώρες, να εξισώνονται αυτόματα με ένα έτος σπουδών ενός μεταπτυχιακού προγράμματος”, δηλώνει φοιτητής.
Σύμφωνα με τα όσα λένε στο koutipandoras.gr, το συγκεκριμένο δίνει άδειες σε όσους πιθανώς να εργάζονται χρόνια τώρα στον κλάδο, χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και εφόδια.
Εκτός των άλλων, η κ. Βλάχου, τονίζει ότι “ανοίγει και η πόρτα για τα κολέγια”.
Το νέο σχέδιο Π.Δ – Τί απαντά το υπουργείο
Έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβουλευσης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, ξαναπέρασε σε διαδικασία εξέτασης.
“Από το σχέδιο του Π.Δ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το καινούργιο που ετοιμάζουμε, υπάρχει μια απόσταση και διαφορές”, δηλώνουν στο koutipandoras.gr κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει το Υπουργείο, το νέο σχέδιο Π.Δ το οποίο αναμένεται να έρθει εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα παρουσιαστεί στους συλλόγους, δεν θα περιλαμβάνει την “επίμαχη διάταξη” που επιτρέπει να ασκούν το επάγγελμα κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ενός έτους.
Σχετικά με το νέο Π.Δ
“Αυτές οι διατάξεις που ήταν στις κύριες, μεταφέρονται στις μεταβατικές. Θα εξακολουθήσει η πρόβλεψη, αλλά προς το σκοπό της κάλυψης των ήδη εργαζόμενων ως λογοθεραπευτών. Εκείνους δηλαδή που ήδη δραστηριοποιούνται και οι οποίοι αποκλείονταν με το Π.Δ Βορίδη”.
“Το δικαίωμα της άσκησης επαγγέλματος θα το έχουν όσοι έχουν κύριο πτυχίο Λογοθεραπείας. Καμία από τις διατάξεις δεν υφίσταται χωρίς να περιλαμβάνει τίτλων σπουδών στη Λογοθεραπεία”, σημειώνει κύκλος του υπουργείου.
Μάλιστα, σε ερώτησή μας για το αρχικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση του υπουργείο να χορηγεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε όσους εργάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια ως λογοθεραπευτές αλλά και στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ενός έτους, το υπουργείο απαντά:
“Επειδή ο Ευρωπαϊκός χάρτης αλλάζει, θέλαμε να υπάρξει μια πρόβλεψη ώστε να μη δημιουργηθεί στο μέλλον πρόβλημα σε σχέση με τα πτυχία αυτά (σ.σ μεταπτυχιακά). Αυτό που συνέβαινε με το διάταγμα Βορίδη, ήταν ότι απέκλειε επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο.
Αυτό φυσικά δεν μπορούσαμε να το επιτρέψουμε”.