ΓΧ

Γεράσιμος Χολέβας

Συγγνώμη, Κυριάκο!

Ο πρωθυπουργός μας είναι απογοητευμένος από όλους και όλα και κάτι πρέπει να κάνουμε.

5274399 2

Απογοητευμένος ο πρωθυπουργός από τον λαό, τον καιρό, την κυβέρνηση του, ακόμα και από τον καπιταλισμό (λίγο)

Σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός έχει δίκιο να είναι απογοητευμένος. Στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δήλωσε μεγαλόψυχα «συγγνώμη»- «διδασκόμαστε και προχωράμε», δεν είχε αυτή την σπιρτάδα των τηλεοπτικών μηνυμάτων. Είχε μια πολιτική μελαγχολία. Κακά τα ψέματα.

Δεν τράβηξε και λίγα εδώ που τα λέμε. Τον απογοήτευσε πρώτα απ’ όλα η περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία»: «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα».

Τα είπε τσεκουράτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό».

Ποιοι παρέχουν τα «όχι ευκαταφρόνητα κέρδη» στους διοδιούχους; Γιατί χρυσοπληρώνουμε τους δρόμους (και κατά την κατασκευή και κατά τις διελεύσεις) στην «ιδιωτική πρωτοβουλία»; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν απάντησε. Ήταν, όμως, γενναιόδωρος με τις «αποζημιώσεις» που ζήτησε από τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού. Με 770 εκ. ευρώ κέρδη , τα 7 εκ. ευρώ «αποζημιώσεις» δεν είναι κακό «ντιλ». 

Και κάτι ακόμα: Ο πρωθυπουργός άφησε ασχολίαστο εκείνο το απόσπασμα της ανακοίνωσης της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού. «Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές».  

Προφανώς και δεν θα υιοθετούσε κάτι τέτοιο ο κ. Μητσοτάκης, όπως και δεν θα συμφωνούσε με εκείνη τη βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ (Κ. Παπακώστα) που ζήτησε πρόστιμα για τους εγκλωβισμένους οδηγούς και μετά νόμιζε πως τα μάζεψε. Πάντως, καλού – κακού άφησε να κυκλοφορούν αυτές οι δηλώσεις αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης», χωρίς να πάρει αποστάσεις.

Μια απογοήτευση πάντως για το λαό και ειδικά για τους οδηγούς, την έχει. Δεν φτάνει που έδωσε «εντολή» να «μοιραστούν» δύο χιλιάρικα για κάθε αμάξι και όχι για κάθε άνθρωπο που πάγωσε και ταλαιπωρήθηκε 10, 15  και 24 ώρες στην Αττική Οδό, δεν φτάνει που έταξαν κι ένα χιλιάρικο σε εκείνους που ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τώρα δέχεται και κριτική πως πετάει τα λεφτά στα μούτρα του κόσμου για να ξεμπερδεύει. Τι να πεις; Αχαριστία. 

Απογοητευμένος φαίνεται, όμως, ο πρωθυπουργός μας και με τους υπουργούς, τους δικούς του ανθρώπους. Ειδικά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, που βρήκε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι «η Κατεχάκη και η Μαραθώνος δεν είναι δρόμοι στην ευθύνη του κράτους» (κύριε εκπρόσωπε, του κράτους είναι οι δρόμοι αλλά τους παραχωρείτε με ληστρικές συμβάσεις στην «ιδιωτική πρωτοβουλία»).

Οχι, βέβαια, πως ο πρωθυπουργός είπε τίποτα διαφορετικό, αλλά όσο να ‘ναι το είπε πιο όμορφα: «Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου (…) πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας», δήλωσε… 

Μετά ήταν και κείνος ο Μεταφορών και Υποδομών, ο Κ. Καραμανλής, που – λίγες ώρες πριν τη συγκινητική  «συγγνώμη» του πρωθυπουργού – βγήκε κι αυτός να δηλώσει πως «το κράτος στάθηκε όρθιο»…. Τι το ‘θελε; Αμ, ο άλλος; Ο Πατούλης, ο περιφερειάρχης της Αττικής και της κυβερνητικής παρατάξεως που πήγε και φωτογραφιζόταν με κάτι «θηρία» που θα σάρωναν το χιόνι και κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν. Ποιον να πρωτομαζέψει πια ο πρωθυπουργός; Ένας άνθρωπος είναι. «Άριστος», μεν, ένας, δε. 

Ο «άριστος» ως άλλος Ξέρξης που μαστίγωνε τη θάλασσα τα έβαλε και με τον καιρό. Βλέπε – το τόνισε ο πρωθυπουργός – έχουμε την ατυχία η Ελλάδα να είναι μεσογειακή χώρα. «Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα», είπε. Τι να σου κάνει, λοιπόν; Να αλλάξει την γεωγραφία;  Απογοήτευση και από εκεί. 

Μεγαλόκαρδος ήταν, πάντως, με τους μετεωρολόγους, παρόλο που άφησε τις αιχμούλες του: «Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία». 

Προσέξτε, δε, πόσο «άρχοντας« είναι: Το «μπαλάκι» της ευθύνης το μοίρασε παντού (για να μην μείνει πουθενά): « Ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: Κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών». 

Και με το ρεύμα κ.πρωθυπουργέ; Ε, μα τα θέλετε όλα έτοιμα! Το είπε ο άνθρωπος: Υπομονή! «Για τις ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό, ζητώ την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών. Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πήραμε τα μαθήματα της “Μήδειας” και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα»…

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός. Εάν τώρα εσείς δεν έχετε ακόμα ρεύμα και παγώνετε, δεν φταίει ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν είναι πως είστε «κρυουλιάρηδες» (που είστε), δεν είναι που είστε φοβιτσιάρηδες (όπως οι άλλοι στην Αττική Οδό), αλλά μην είστε και ισοπεδωτικοί: Ωρα να αντιληφθείτε πως «πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα»; Χαζοί είστε; Απογοήτευση και από εσάς. 

Με λίγα λόγια: Ο πρωθυπουργός μας είναι απογοητευμένος από όλους και όλα και κάτι πρέπει να κάνουμε. Είναι απογοητευμένος από τον λαό, τον καιρό, την κυβέρνηση του, ακόμα και από τον καπιταλισμό (λίγο).

Και είναι τόσα αυτά που κάνει για όλους μας, που εμείς, τελικά, του οφείλουμε μια συγγνώμη, ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την οικειότητα και τη ζεστασιά που μας παρέχει η φροντίδα και ο λόγος του.  

Ας μας επιτρέψει: Συγγνώμη κύριε πρωθυπουργέ

Συγγνώμη, Κυριάκο.

Πηγή: imerodromos.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…