Newsroom

Newsroom

Γιοακίμ Γκάουκ: "Ντρέπομαι για τα θύματα του Ολοκαυτώματος"

«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν (σ.σ. του Ολοκαυτώματος), να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με…

gkaoyk

«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν (σ.σ. του Ολοκαυτώματος), να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη». Αυτή τη φράση απηύθυνε ο γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ στους παρευρισκόμενους στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων, την οποία επισκέφτηκε. «Με υποδέχεστε σε τόπο που ξυπνά μνήμες πόνου. Αυτό το γεγονός, ότι με υποδέχεστε με την καλοσύνη που βλέπω στα πρόσωπά σας, είναι ένα θαυμάσιο δώρο», πρόσθεσε.

Ο γερμανός πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι όπου υπάρχει έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση για να αποτρέψουμε ξενοφοβικά φαινόμενα» είπε.

Ο κ. Γκάουκ συνομίλησε με δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες επέζησαν από το Άουσβιτς. «Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί, να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτοί που θα έρθουν. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Στέλλα Κόεν στον γερμανό πρόεδρο.

 

Ψήφισμα επέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών

Την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει στη γερμανική κυβέρνηση το ψήφισμα, το οποίο του επεδόθη από αντιπροσωπεία μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών και εκπροσώπους Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής όπως και μαρτυρικών χωριών, εξέφρασε ο Γκάουκ.Με το ψήφισμα ζητείται ρητά η έμπρακτη αναγνώριση και μεταμέλεια της Γερμανίας για τα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Αριστομένης Συγγελάκης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι σημαντικό βήμα η συγγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό για τις θηριωδίες και επισήμανε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, η αρχή, για να υπάρξει μια ουσιαστική συνολική διευθέτηση του ζητήματος των οφειλών της Γερμανίας ως προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό απαιτεί να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…