Σχέσεις του Μπαρόζο με την Goldman Sachs ενώ ήταν στην Κομισιόν αποκαλύπτει η Publico

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσελήφθη πρόσφατα από την Goldman Sachs ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες μάλλον θα κλιμακωθούν από τις αποκαλύψεις της πορτογαλικής εφημερίδας Publico.

NewsRoom 24/09/2016 | 23:33

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε σήμερα η πορτογαλική εφημερίδα ο Μπαρόζο διατηρούσε στενές επαφές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004-2014) με την αμερικανική τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, οι επικεφαλής της Goldman Sachs «έδιναν στην ομάδα του Μπαρόζο με τρόπο εμπιστευτικό προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπηρεσιακή αλληλογραφία από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του Μπαρόζο στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εκτίμησα πολύ την παραγωγική μας συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία» γράφει ο Μπλανκφέιν. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι είχε αναπτύξει μια «ειδική σχέση με έναν φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα» κατά τη διάρκεια των δύο του θητειών στις Βρυξέλλες.

«Φυσικά είχα διατηρήσει θεσμικές επαφές- διαφανείς και δεόντως καταχωρημένες στα αρχεία της Κομισιόν- με πολλούς φορείς, πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και οικονομικούς. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά εντός του πλαισιού της «οικονομικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Ακόμη, η Publico δημοσιεύει επιστολή ενός λομπίστα της Goldman Sachs, όπου διατυπώνονται προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια απάντηση ενός στελέχους της ομάδας του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».