«Στρουθοκαμηλίζει» ο Στέλιος Πέτσας για το βίντεο που δείχνει τον θάνατο πρόσφυγα από ελληνικά πυρά στον Έβρο

Έρευνα των Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, σε συνεργασία με την Der Spiegel, αναδεικνύει στοιχεία που δείχνουν  τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο από ελληνικά πυρά

5046939

Στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία-βίντεο- αργά το βράδυ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαντήσει στην αποκαλυπτική έρευνα χρησιμοποιώντας μισόλογα και επιλεκτική μνήμη. Ο Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να βγάλει Fake news την έρευνα λέγοντας, πως δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο, ενώ από την εμπεριστατωμένη έρευνα αποκαλύπτεται ότι:

Την 4η Μαρτίου είναι πάρα πολύ πιθανό να υπήρχαν πυρά από την ελληνική πλευρά
στην περιοχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες η σφαίρα που βρέθηκε στο σώμα του Μοχάμεντ Γκιουλζάρ είναι ιδίου διαμετρήματος με αυτές που χρησιμοποιούνται σε όπλα Ελλήνων στρατιωτών.
Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει για τις τοποθετήσεις ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως κάνει ότι ξεχνάει τις αυστηρές συστάσεις της επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον ότι η πολιτική της αναστολής της διαδικασίας ασύλου είναι απαράδεκτη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που σημειώνει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζει πρόσφυγες και μετανάστες σαν να ήταν ένοπλες δυνάμεις ή δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Τέλος, εφόσον, όπως επισημαίνει ο κ. Πέτσας, έχουν δοθεί εντολές για χρήση μη φονικών μέσων στις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί η πιθανότητα παραβίασής τους, καθώς η ίδια η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό οι σφαίρες να προήλθαν από την πλευρά των Ελλήνων στρατιωτών.

Να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι τοποθεσίες των βίντεο ταυτοποιήθηκαν με συνδυασμό οπτικών στοιχείων του περιβάλλοντος, ενώ τα άτομα που φαίνονται τραυματισμένα ξεχωρίστηκαν στα διάφορα βίντεο με βάση χαρακτηριστικά ενδύματα, υποδήματα και διακριτά τραύματα.

Σε όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το πρωί της 4 Μαρτίου 2020, όταν ο Μ. Γκουλζάρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, δεν φαίνονται πουθενά ένοπλοι από την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, στην ελληνική πλευρά διακρίνονται καθαρά ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1SFSZDkDxf-6B3jcWByhcHf8AIIepcbwu&ll=41.651202088629056%2C26.492023150000023&z=16

 

Αναλυτικά η απάντηση Πέτσα

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς «ως ανθρώπινα όπλα» για να υπονομεύσουν τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι την χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων.

Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής.

Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές: «Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές», Κυβερνητικός Εκπρόσωπος @SteliosPetsas 4 Μαρτίου 2020.

​​​​​​Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα;

Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας.

Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.

Ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι Ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους.

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς

Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ: «Είναι ακόμη όμορφη, μοιάζει σαν ζωντανή»

σανι λουκ

Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ: «Είναι ακόμη όμορφη, μοιάζει σαν ζωντανή»

Η σορός της κόρης τους που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς επέστρεψε στο Ισραήλ και θα μπορέσουν πλέον να την…