Newsroom

Newsroom

Στρος Καν: την άρση των κατηγοριών για βιασμό ζήτησε η Εισαγγελία

Η απόφαση του δικαστή αναμένεται την Τρίτη Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζήτησαν από τον αρμόδιο δικαστή να αποσύρει τις…

Η απόφαση του δικαστή αναμένεται την Τρίτη
Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζήτησαν από τον αρμόδιο δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες για βιασμό κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Το σχετικό αίτημα για να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατατέθηκε στη γραμματεία του δικαστηρίου τη Δευτέρα και η απόφαση του δικαστή αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχε προκύψει πληθώρα στοιχείων που έθεσαν σε αμφιβολία την μαρτυρία και την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας που κατέθεσε εναντίον του την μήνυση για το περιστατικό της 14ης Μαΐου.

Πάντως η 32χρονη έχει ασκήσει εναντίον του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και μήνυση σε αστικά δικαστήρια, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

Αν ο δικαστής εγκρίνει το αίτημα, ο Στρος-Καν θα είναι πλέον ελεύθερος να ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα η Ναφισάτου Ντιαλό συναντήθηκε για περίπου δέκα λεπτά με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς, λίγο πριν αυτός ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του Στρος-Καν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συνήγορος της γυναίκας είπε ότι ο δικαστής της αρνήθηκε το δικαίωμα να βρει δικαιοσύνη για μία υπόθεση βιασμού καθώς και ότι «γύρισε την πλάτη όχι μόνο στο αθώο θύμα αλλά και σε σειρά ιατρικών και άλλων στοιχείων».

«Αν ο εισαγγελέας του Μανχάταν, ο οποίος έχει διοριστεί για να προστατεύει τις μητέρες, τις κόρες, τις αδελφές, τις γυναίκες και τους συγγενείς μας δεν αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους όταν βιάζονται ή είναι θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τότε ποιός θα το κάνει;», προσέθεσε.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Στρος-Καν, ο οποίος εξαρχής διακήρυσσε την αθωότητα του, επισημαίνουν σε δήλωση τους ότι το γραφείο του εισαγγελέα «αξιολόγησε σοβαρά τις ανησυχίες μας και κατέληξε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Την ευγνωμοσύνη του προς τον εισαγγελέα εξέφρασε ο Στρος Καν

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» του προς τον εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα που τον βαρύνουν, ανακοίνωσαν σήμερα οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Ο κ. Στρος-Καν και η οικογένειά του εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το γραφείο του εισαγγελέα επειδή έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας και κατέληξε εκουσίως στο ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να πάει πιο μακριά», αναφέρουν οι δικηγόροι του Στρος-Καν σε ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι ο εισαγγελέας που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση του Στρος-Καν ζήτησε από τον αρμόδιο δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα που βαρύνουν τον πελάτη τους.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο εισαγγελέας εισηγείται στον αρμόδιο δικαστή ότι δεν στοιχειοθετείται υπόθεση.

Διαμαρτυρίες γυναικείων οργανώσεων

Φεμινίστριες αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με την τύχη του Ντομινίκ Στρος Καν, για την πολύκροτη υπόθεση της πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησής του κατά της καμαριέρας Ντιλό.

Όπως και τη Δευτέρα, περί τις είκοσι γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα Σαϊρους Βανς, να σταματήσει τη διαδικασία καταδίκης ή αθώωσης του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.
Την Τρίτη, η ίδια ομάδα, που υποστηρίζει ότι υπήρξε σεξουαλική βία από τον Στρος Καν κατά της Ντιλό, αναμένεται να επαναλάβει τη συγκέντρωση – διαμαρτυρία, θεωρώντας ότι η ποινική πτυχή της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από τα δικαστήρια.

Οι Γάλλοι σοσιαλιστές και ο Σαρκοζί

Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην ανακοίνωση της πιθανής απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας Νασοφάτου Ντιάλο, που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά εγκλήματα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο
εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς αρκέστηκε σε μια σύντομη ενημέρωση της πελάτισσας του.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν καμία, άμεση τουλάχιστον, αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος Καν εξελίξεις.

Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία πήρε τη θέση του Στρος Καν για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Γαλλίας, μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ χαρούμενη», αλλά επεσήμανε πως πρέπει πρώτα να «περιμένουμε την ετυμηγορία».

Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που θα καθορίσουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου), που θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.
http://www.tovima.gr

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…