Στροφή προς τα δεξιά ή… χειρόφρενο στο κέντρο; Οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ διαφωνούν

Η επόμενη μέρα στην CDU παραμένει ένα ερωτηματικό

merkel 1

Οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις για το δρόμο που θα ακολουθήσει το κόμμα στη μετά Μέρκελ εποχή, και κυρίως για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται στον κεντρώο χώρο ή θα πρέπει να επιστρέψει στις δεξιές του ρίζες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, το κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές του τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει υπερβολικά κεντρώο. “Τα κόμματα πρέπει να διαφέρουν το ένα από το άλλο και πάλι πιο αισθητά”, δήλωσε ο Σπαν στην εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας: “Ο τρόπος που βλέπουμε τους ανθρώπους και την κοινωνία είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από αυτόν των Σοσιαλδημοκρατών”.

Ο Σπαν, εκ των πιο αυστηρών επικριτών της πολιτικής ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ στο μεταναστευτικό, απέκλεισε πάντως μία συνεργασία με το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα AfD, υπογραμμίζοντας πως οι Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορούν να συνεργαστούν με ένα “αντιαμερικανικό” κόμμα που έχει ως πρότυπά του Ρώσους αυταρχικούς ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ τάσσεται κατά της δεξιάς στροφής του κόμματος. “Είμαι πεπεισμένος ότι μία τέτοια πολιτική μετακίνηση θα ήταν λάθος”, δήλωσε στην Sueddeutsche Zeitung, τονίζοντας πως η CDU πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στον κεντρώο χώρο. Μία πορεία που αναμένεται να συνεχίσει, αν εκλεγεί, η “μίνι Μέρκελ”, όπως αποκαλείται από πολλούς, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Φρίντριχ Μερτς, φαίνεται πως υποστηρίζει μία μετακίνηση του κόμματος σε έναν δεξιό συντηρητισμό φιλικό προς τις επιχειρήσεις με χαμηλή φορολογία, ένα προφίλ που στις μέρες της Μέρκελ έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η μάχη για τη διαδοχή της Μέρκελ δε θα είναι εύκολη. Στη δημοσκόπηση, ο Φρίντριχ Μερτς συγκεντρώνει ποσοστό 44%, έναντι 39% της Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενώ ο Γενς Σπανς συγκεντρώνει μόλις 9%.

Το ποιος θα είναι αυτός ή αυτή που θα διαδεχθεί τη Μέρκελ αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τη σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της θητείας της. Ένας “σκληρός” δεξιός πρόεδρος της CDU σίγουρα δεν θα άρεσε στους συνεργαζόμενους Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας τους δημοσκοπικά, όμως υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, που θα σήμαινε και την κατάρρευση της κυβέρνησης πιθανότατα. Ένας ηγέτης με τις ίδιες περίπου αξίες και απόψεις με τη Μέρκελ θα επιβράδυνε αυτές τις αντιδράσεις και θα έδινε περισσότερο χώρο και χρόνο στη Γερμανίδα καγκελάριο να ακολουθήσει την πολιτική της, χωρίς να κινδυνεύει από εσωκομματικές έριδες.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…