Στρίβειν δια της απουσίας του από την Προανακριτική ο Λοβέρδος

Δεν θα προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis προκειμένου να καταθέσει ο εμπλεκόμενος, Ανδρέας Λοβέρδος, προφασιζόμενος ότι η Επιτροπή αρνείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

5a82be9d1dc52422628b46a3

του Άγγελου Προβολισιάνου

Επαναλαμβάνοντας τα περί σκευωρίας και κουκουλοφόρων μαρτύρων, ο Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε επιστολή στην Προανακριτική Επιτροπή με την οποία γνωστοποιεί πως δεν θα παραστεί για να καταθέσει, κάνοντας λόγο για «κουκούλα ακόμα και στην έρευνα» από την πλειοψηφία. 

«Δεν πρόκειται να προσέλθω στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018» σημειώνει στην εισαγωγή του και προσθέτει: «Το θλιβερό προνόμιο της συμμετοχής στην πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δολοφονίας χαρακτήρων ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της συμμορίας που την οργάνωσαν και σε όλους όσοι αποδέχονται να παίξουν ρόλο κομπάρσου».

Εγκαλεί δε την πλειοψηφία για το γεγονός ότι δεν προτίθεται να καλέσει για κατάθεση τους «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες», αγνοώντας -σύμφωνα με πηγές με νομική κατάρτιση από την πλειοψηφία- τα όσα ορίζει ο Ειδικός Ποινικός Νόμος για την «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων» (ν.4022/11). Παρότι έγκριτος συνταγματολόγος, αγνοεί επίσης ότι η αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας μπορεί να γίνει μόνο στη διαδικασία του ακροατηρίου. 

Το κύριο, όμως, πολιτικό ερώτημα που δεν απαντά ο Ανδρέας Λοβέρδος στην επιστολή του είναι αν του προκαλεί άγχος να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης…

Ολόκληρη η επιστολή

Προς την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης

για την υπόθεση της Νοβάρτις

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής

Κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας,

Δεν πρόκειται να προσέλθω στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018. Το θλιβερό προνόμιο της συμμετοχής στην πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δολοφονίας χαρακτήρων ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της συμμορίας που την οργάνωσαν και σε όλους όσοι αποδέχονται να παίξουν ρόλο κομπάρσου.

Μετά την άρνησή σας να καλέσετε τους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, τις καταθέσεις των οποίων η κυβέρνηση κεντρικά και στο ανώτατο επίπεδό της επικαλέστηκε και επικαλείται για δήθεν στοιχειοθέτηση άθλιων συκοφαντιών, αναδείχθηκε στο πανελλήνιο η ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και αμέσως μετά να κουκουλώσει την υπόθεση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κι εγώ ταχθήκαμε υπέρ μιας Επιτροπής που θα λειτουργούσε δημόσια, χωρίς παραγραφές, με εξέταση όλων των μαρτύρων, κουκουλοφόρων και μη, αλλά και με την εξέταση όλων των υπόλοιπων στοιχείων. Σε μια τέτοια Επιτροπή προφανώς και θα ήμουν παρών, προκειμένου αφενός να παράσχω κάθε αναγκαία διευκρίνιση κι αφετέρου να καταρρίψω τις αθλιότητες των κουκουλοφόρων και των καθοδηγητών τους. Όμως αυτή την Επιτροπή δεν την θέλετε. Την απορρίψατε. Και αποδεχτήκατε τη λογική “κουκούλα στους ψευδομάρτυρες κουκούλα και στην έρευνα”.

Είναι αυτονόητο, πως αν αλλάξετε την απόφασή σας και δεχτείτε να ανταποκριθεί η Επιτροπή στο συνταγματικό της ρόλο, θα προσέλθω προκειμένου να πέσει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή πλεκτάνη. Ως Υπουργός που αποφάσισε και εφήρμοσε τα πιο σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της δαπάνης στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης ασφαλώς και έχω πολλά να συνεισφέρω στη συγκεκριμένη έρευνα.

Αν, αντιθέτως, επιμείνετε στην απόφασή σας να κουκουλωθούν τα πάντα, απόφαση που οδήγησε στην αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε στην Επιτροπή θα παραμείνετε μόνοι σας, μετατρέποντάς την σε ένα κωμικοτραγικό δήθεν “δικαστικό συμβούλιο”. Αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος, πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου ένα τέτοιο φιάσκο .

Ανδρέας Λοβέρδος