Newsroom

Newsroom

Στρατούλης: ΔΝΤ και ΕΕ ευθύνονται εξίσου για τα καταστροφικά μνημόνια

Για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το πρόσφατο σκάνδαλο με το Τ.Τ., την υποτιθέμενη στήριξη τρομοκρατών από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ…

startoylhs

Για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το πρόσφατο σκάνδαλο με το Τ.Τ., την υποτιθέμενη στήριξη τρομοκρατών από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τα ερωτηματικά που μπορεί να δημιουργούν στους πολίτες οι διάφορες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, στην εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ1” και τον Γιώργο Παπαδάκη.

Παρατίθενται αποσπάσματα της συνέντευξης:

Υψηλά ποσοστά ανεργίας και σκάνδαλο με το Τ.Τ.

Αυτό με τους μακροχρόνια ανέργους είναι μια κυβερνητική απάτη. Η κυβέρνηση άλλαξε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και μείωσε ακόμη περισσότερο το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται αυτό το επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα. Ενώ με τις προηγούμενες ρυθμίσεις έπαιρναν το επίδομα αυτό 50.000 μακροχρόνια άνεργοι, τώρα ο αριθμός τους θα μειωθεί στις 25.000. Ως υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εργασίας είχα μια αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε διόρθωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Δεύτερον, με ψέματα και με ταχυδακτυλουργίες δεν εξαφανίζεται η ανεργία στη χώρα μας. Είναι ντροπή να βγαίνουν ο υπουργός Εργασίας και ο κ. Σαμαράς πριν από τρεις μέρες και να λένε ότι η ανεργία πάγωσε ή παρουσιάζει τάσεις μείωσης. Και να έρχονται δύο ημέρες μετά η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat και να ανεβάζουν την ανεργία στην Ελλάδα στο 27,8%, ένα ιστορικό ρεκόρ ανέργων για τη χώρα μας. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ψέματα. Χρειάζεται αναπτυξιακές πολιτικές, κάτι που με τα μνημόνια δεν μπορεί να γίνει.

Όσον αφορά το θέμα των θαλασσοδανείων των τραπεζών σε επιχειρηματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει κατά καιρούς λόγο για το «τρίγωνο του διαβόλου και της διαπλοκής». Και στο τρίγωνο αυτό ανήκουν κατά πρώτον οι τράπεζες, κατά δεύτερον οι επιχειρηματίες που έπαιρναν από αυτές τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια και, κατά τρίτον, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πολλές φορές υπαγόρευαν στους τραπεζίτες πού θα δώσουν τα δάνεια αυτά. Επρόκειτο για το «τρίγωνο της διαπλοκής», το οποίο έπρεπε να σπάσει. Εμείς αυτά τα λέγαμε και τότε και τα λέμε και σήμερα.

Περί της υποτιθέμενης υποστήριξης τρομοκρατών από τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταρχάς, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε πάρα πολύ με ανοησίες που λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ. Αντίθετα, πρέπει να ασχολούμαστε με το τι λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα πολιτικά κόμματα για τα προβλήματα του λαού και της χώρας.

Δεύτερον, θεωρώ πολιτική ανοησία το να αποδεχθούμε την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας που προσπαθεί να περάσει η ΝΔ, με στόχο να μας αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα του λαού, τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών αλλά και την εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης και της ΝΔ, και να αρχίσουμε να συζητούμε για την τρομοκρατία και να συγκρουόμαστε με τη ΝΔ για πράγματα, για τα οποία γινόταν αντιπαράθεση τη δεκαετία του ’50, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γυρίζει πίσω σε επιχειρήματα και αντιπαραθέσεις με τη Δεξιά της δεκαετίας του ’50. Αντιπαραθέσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνουμε για τα σημερινά πραγματικά προβλήματα του λαού καθώς και για τις πολιτικές που απαιτούνται, για να ξεφύγουμε από τη συντελούμενη μνημονιακή καταστροφή.

Πραγματική τρομοκρατία είναι αυτό που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα. Τρομοκρατία σήμερα είναι να μην έχει ο άλλος δουλειά. Να υπάρχουν ενάμισυ εκατομμύριο άνεργοι. Τρομοκρατία είναι να ξυπνά κανείς το πρωί και να μην βρίσκει χρήματα να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Τρομοκρατία είναι να λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία. Τρομοκρατία είναι να ψάχνουν ηλικιωμένοι στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό. Αυτό είναι η πραγματική τρομοκρατία σήμερα. Τα άλλα έχουν παρέλθει. Όποιοι έκαναν δολοφονικές ενέργειες, έχουν συλληφθεί και έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια για ποινικά αδικήματα και είναι στις φυλακές. Η πόλωση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να γίνεται για δευτερεύοντα ή για μη υπαρκτά ζητήματα. Η πραγματική πόλωση στην ελληνική κοινωνία αφορά το με ποιες πολιτικές θα φύγουμε από τα μνημόνια της ανεργίας, της δυστυχίας και της φτώχειας. Εκεί πρέπει να αντιπαρατεθούμε και εκεί πρέπει να μας κρίνει ο ελληνικός λαός.

Σχετικά με τα ερωτηματικά που μπορεί να δημιουργούν στους πολίτες οι διάφορες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πιστεύω ότι σιγά-σιγά έχουμε αρχίσει να απαντάμε με σαφήνεια στα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί στον λαό για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει ένα σταθερό πολιτικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Και όσο περισσότερο απαντάμε στα ερωτηματικά αυτά και ξεκαθαρίζουμε και κάποιες –ενδεχομένως– αντιφάσεις ή κενά στο πρόγραμμά μας, αυτό το πολιτικό προβάδισμά μας θα μεγαλώνει. Και στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους μήνες θα ολοκληρώσουμε και τις διαδικασίες για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ώστε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που θέτει ο ελληνικός λαός.

Κατά δεύτερον, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε ότι είναι καλό το ΔΝΤ και κακή η ΕΕ ή καλή η ΕΕ και κακό το ΔΝΤ. Κακοί είναι και οι δύο, αφού συμμετέχουν στην τρόικα και ευθύνονται, από κοινού με τις ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις, για τα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Και ποια είναι αυτή η λύση; Πρώτον, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας, διότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Δεύτερον, καθώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με μνημόνια, αυτά πρέπει να ακυρωθούν και να αντικατασταθούν από αναπτυξιακές πολιτικές. Αυτό είναι το ελληνικό πρόβλημα. Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση το διαχειρίζεται με όρους υποτέλειας απέναντι στις πολιτικές της Μέρκελ και τις πολιτικές της αιώνιας λιτότητας της ευρωζώνης.