Στρατό στο Κατάρ στέλνει ο Ερντογάν

Οργή έχει προκαλέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η απόφαση των χωρών του Κόλπου να μην πουν τίποτα στην Τουρκία για την απόφασή τους να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.

5729bc551dc52494448b46b2

Ο Τούρκος πρόεδρος, το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανίου, και μπροστά σε επικεφαλής αντιπροσωπειών ξένων χωρών έκανε λόγο για «παιχνίδια» που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία, η αντίδραση του Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα.

Ο λόγος που δεν συνέβη κάτι τέτοιο είναι διότι η Τουρκία έχει παραδοσιακά ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Κατάρ. Μάλιστα, πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ, ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκιών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί. Σήμερα, το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε να επιτρέψει στους Τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων σχέσεων Άγκυρας – Κατάρ, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες η κρίση να λυθεί το ταχύτερο δια της διπλωματικής οδού. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επικοινωνήσει με πάνω από δέκα ηγέτες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, η γρήγορη επίλυση του θέματος, αν αυτό είναι εφικτό, αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…