Newsroom

Newsroom

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ukraine russia

Ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση στη θάλασσα του Αζόφ, καλώντας τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς, τη μοναδική θαλάσσια οδό που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία και για την Ουκρανία.

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον τριών ουκρανικών πλοίων, τα οποία εμπόδισε να περάσουν από τον πορθμό του Κερτς στη Θάλασσα του Αζόφ. Στη συνέχεια ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν τα πλοία. Στη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν τρεις (κατά τη Μόσχα) ή έξι (κατά το Κίεβο) Ουκρανοί ναύτες.

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) υποστηρίζει ότι τα πλοία διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, εισήλθαν σε περιοχή που ήταν προσωρινά κλειστή, εντός των ρωσικών υδάτων, και κατευθύνονταν από τη Μαύρη Θάλασσα προς το στενό του Κερτς.

«Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, ο [πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο] Ποροσένκο και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο [πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ] Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης» έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αντρίι Παρουμπίγ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του σώματος σήμερα στις 16:00, στην οποία τα μέλη της Βέρχοβνα Ράντα θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ενέκρινε νωρίτερα την επιβολή στρατιωτικού νόμου για περίοδο 60 ημερών, απόφαση όμως που πρέπει να επικυρωθεί από την ουκρανική Βουλή. Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τις εξελίξεις, κατόπιν αιτημάτων τοσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…