Στρατιωτική συνδρομή από τις χώρες μέλη της ΕΕ ζητά η Γαλλία – Μεχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα λέει το ΓΕΑ

Του Μαρίνου Γκασιάμη “Ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής” ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν από τις χώρες της…

mirage 2000

Του Μαρίνου Γκασιάμη

“Ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής” ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ορισμένα θέατρα εξωτερικών επιχειρήσεων και ζήτησε “υποστήριξη” προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών άμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επικαλούμενη το άρθρο αυτό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η Γαλλία ζητά από τις χώρες της ΕΕ την «ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» και την «υποστήριξη» προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την άφιξή του στη σύνοδο

«Σήμερα είμαστε όλοι Γάλλοι. Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ πρέπει να λάβουμε μία απόφαση γιατί έχουμε μία καινούρια κατάσταση στην Ευρώπη. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ρόλος που πρέπει να παίξει το ΝΑΤΟ αφορά κυρίως την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε ερώτηση για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Ξέρετε, τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι το Αιγαίο πέλαγος. Έλεγχος των συνόρων από το υπουργείο Άμυνας σημαίνει να σκοτώνεις τα παιδιά. Αυτό είναι αδύνατο».

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε τονίσει πως η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο koutipandoras.gr ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα των διευκολύνσεων μέσω των αεροπορικών βάσεων σε Σούδα και Καστέλι, ωστόσο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν έχει δεχτεί κάποιο αίτημα.

Η Γαλλία πάντως στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει ως κέντρο επιχειρήσεων για την επέμβαση στο Μάλι το στρατηγείο της Λάρισας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα αποδεχτεί έστω και έμμεση συνδρομή μιας και η Γαλλία θα έχει επικαλεστεί άρθρα της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, θα είναι μια ακόμα απόδειξη της μονόπλευρης λειτουργίας της ΕΕ που μέχρι τώρα δεν έχει παρέμβει ουσιαστικά στις προκλήσεις που δέχεται μια χώρα μέλος της (Ελλάδα) από μια μή μέλος (Τουρκία)

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

at agion 1 1 1

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

23 ημέρες έχουν περάσει από την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Τμήμα των…

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…