ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στρατηγική νίκη για να αλλάξει η εποχή

Του Μάκη Ανδρονόπουλου Στις 25 Ιανουαρίου 2015 λήγει οριστικά η 40ετής περίοδος της Μεταπολίτευσης, με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου…

andronopoulos 1

Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Στις 25 Ιανουαρίου 2015 λήγει οριστικά η 40ετής περίοδος της Μεταπολίτευσης, με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου 2009-2014 και ξεκινάει ο νέος ιστορικός κύκλος για την Ελλάδα, που κυοφορείται ήδη από τον Ιούνιο του 2012, όταν αναδείχθηκε το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στα δύο αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ριζοσπαστικό κόμμα και να γίνει το όχημα του ελληνικού λαού για μια νέα εποχή ελπίδας, αξιοπρέπειας και προόδου μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Κάτι άλλωστε που εξαρχής λαχταρούσε ο ελληνικός λαός μετά το τραύμα του εμφυλίου πολέμου και τη δικτατορία, γι΄ αυτό και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου έδινε υψηλά ποσοστά αυτοδυναμίας, αναζητώντας πάντα μια ουσιαστική αλλαγή, τη μετάβαση σε μια ευνομούμενη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτεία. Γι΄ αυτό και το 2004 έδωσε 45,36%  (158 έδρες) στον Κώστα Καραμανλή για να επανιδρύσει το κράτος, αλλά αυτός το βούλιαξε στα δάνεια, στα σκάνδαλα, στις κομματικές προσλήψεις. Γι΄ αυτό πάλι έδωσε 43,92% (160 έδρες) στον Γιώργο Παπανδρέου το 2009, αλλά αυτός, αντί να τα αλλάξει όλα, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να διατυπώνει θεωρίες χωρίς αντίκρισμα και τελικά παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ. Αυτά τα δύο γενναιόδωρα εκλογικά αποτελέσματα έδωσαν δύο μοιραίες κυβερνήσεις που απογοήτευσαν βαθύτατα τους εκλογείς και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια. Η απογοήτευση και η αμφιβολία εκφράστηκαν στις εκλογές του Μαΐου του 2012 με την αυστηρή τιμωρία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο με τη ΝΔ πρώτο κόμμα με 29,66% και 129 έδρες (που μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ που είχε 33 έδρες) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση με 26,89% και 71 έδρες.
Στις 26 Ιανουαρίου 2015 το καινούργιο θα έχει γεννηθεί για να ανασυγκροτήσει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών της ακραίας λιτότητας, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και να δρομολογήσει μια νέα εποχή για τη χώρα στην Ευρώπη. Στις μέρες που μεσολαβούν πρέπει να κλειδωθεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πλέον ορατή μετά την άμπωτη του φόβου, καθώς τα εκβιαστικά διλήμματα αποδείχθηκαν ψεύτικα και κατέρρευσαν, ενώ ο τυχοδιωκτισμός της ΝΔ εκδηλώθηκε επικίνδυνα και χωρίς κανένα όριο.
Η αριθμητική των δημοσκοπήσεων είναι πλέον ελπιδοφόρα για την αυτοδυναμία. Αλλά φτάνει αυτό; Φτάνουν οι 151 βουλευτές για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας; Βέβαια, η αυτοδυναμία μας γλυτώνει από μια επώδυνη επανάληψη του σκηνικού του Μαΐου του 2012 και θα είναι σπουδαία και κρίσιμη. Όμως, ο τόπος έχει ανάγκη από μία στρατηγική νίκη της τάξεως του 44-45% που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει το όραμα της Μεταπολίτευσης. Γι΄ αυτό δεν θέλει πια τσιγκουνιές και αμφιβολίες. Γυρίζουμε σελίδα και πάμε μπροστά, με ένα πολιτικό φορέα που προέρχεται και ελέγχεται  από τα κάτω, που δεν διαπνέεται από τον βοναπαρτισμό, ούτε των Καραμανλήδων, ούτε των Παπανδρέου. Μια στρατηγική νίκη θα τερματίσει οριστικά την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας και θα επιτρέψει την κάθαρση του τόπου από την διαφθορά και την διαπλοκή, αλλά και την τιμωρία όσων καταλήστεψαν το κράτος.
Μια στρατηγική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε δομική αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού που τόσο έχει ανάγκη αυτή η νέα εποχή, στην οποία θα κυριαρχήσει, επιτέλους, η λογική. Η Νέα Δημοκρατία είτε θα αλλάξει αρχηγό, είτε θα διασπασθεί, είτε θα συμβούν και τα δύο. Κάποια κόμματα θα εξαφανιστούν, άλλα θα συγχωνευτούν και νέα πρόσωπα θα αναδειχθούν. Θα είναι πολύ καλό για τον τόπο να τελειώνουμε με όλους τους θλιβερούς του παρελθόντος και να περάσουμε σε νέα πρόσωπα και στους 40άρηδες.  
Μιλώντας προχθές στην Κόρινθο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Ερχόμαστε με σκοπό να μείνουμε στην Ευρώπη για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι η 25η Ιανουαρίου είναι η μέρα που θα αλλάξει η Ελλάδα. Δεν είμαστε το ρίσκο. Είμαστε η σιγουριά της αλλαγής. Είμαστε η ελπίδα που πάνω της ακουμπά ένας ολόκληρος λαός. Είμαστε μια προγραμματική και ριζοσπαστική δύναμη, ο συναγερμός που θα ξυπνήσει όλη την Ευρώπη. Που θα ανατρέψει ένα καθεστώς ατιμωρησίας, ασυδοσίας και διαπλοκής. Και Είμαστε έτοιμοι».-

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία των τεσσάρων ημερών – Συνδυασμός βροχών, καταιγίδων και αφρικανικής σκόνης (video)

6159595

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία των τεσσάρων ημερών – Συνδυασμός βροχών, καταιγίδων και αφρικανικής σκόνης (video)

Οι καλές μέρες κατά την διάρκεια του Πάσχα δίνουν την θέση τους στην κακοκαιρία

Eurovision 2024: Πανικός με την «μάγισσα» της Ιρλανδίας – «Χριστέ και Παναγία πάμε σε διάλειμμα για ένα τρισάγιο» (video)

Eurovision

Eurovision 2024: Πανικός με την «μάγισσα» της Ιρλανδίας – «Χριστέ και Παναγία πάμε σε διάλειμμα για ένα τρισάγιο» (video)

«Πάμε για ένα διαφημιστικό τριών λεπτών για να προσευχηθούμε», ανέφεραν οι σχολιαστές της ΕΡΤ μετά…