Στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης (video)
Μια Κούρδισσα Γιαζίντι, πρώην αιχμάλωτη του ISIS και ένας Κογκολέζος γυναικολόγος που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας είναι αυτοί που βραβεύτηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Μήνυμα κατά του πολέμου και των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και κατά της κακοποίησης των γυναικών σε όλο τον κόσμο στάλθηκε στην φετινή βράβευση για το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Κογκολέζος γυναικολόγο Denis Mukwege έχει κάνει εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας και η Κούρδισσα Γιαζίντι Νάντια Μουράντ ήταν σκλάβα του σεξ του Ισλαμικού Κράτους.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2018 to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict. #NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/LaICSbQXWM
Στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, η νορβηγική επιτροπή ανακοίνωσε πως «και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα». Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει, κι έτσι ο εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς».
Watch the moment the 2018 Nobel Peace Prize is announced.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2018
Presented by Berit Reiss-Andersen, Chair of the Norwegian Nobel Committee. pic.twitter.com/fIv2yWPxE6
Η Nadia Murad ήταν σκλάβα του σεξ του Ισλαμικού Κράτους η οποία μαζί με την Λαμίγια Χατζί Μπασάρ επέζησε και έγινε εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. Είναι δημόσια υποστηρικτής της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας και της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2016.
Ο Denis Mukwege είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Είναι διευθυντής στο Νοσοκομείο Panzi, στην πόλη Μπουκάβου και ειδικεύεται στις εγχειρήσεις σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού (που είναι χιλιάδες στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) προκειμένου να επιδιορθωθούν καταρχήν τα φυσικά τραύματα που τους έχουν προκληθεί από τους δράστες.
Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.