Στουρνάρας: "Δεν είναι ανάγκη να βγούμε αυτή την εβδομάδα στις αγορές"

Βέβαιος, πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι απολύτως καλυμμένες για την τρέχουσα χρονιά εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,…

stournaras8

Βέβαιος, πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι απολύτως καλυμμένες για την τρέχουσα χρονιά εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα και η κυβέρνηση δεν πιέζεται να βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγου πριν το Πάσχα.

Μιλώντας στο BHMA Fm, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει έξοδο στις αγορές για λόγους πολιτικούς, απαντώντας έτσι στο ερώτημα του κατά πόσον η υπόθεση Μπαλτάκου μπορεί να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες.

«Τα επόμενα βήματα θα είναι πλήρως διασφαλισμένα. Το πότε θα βγούμε στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, τα spreads, την συγκυρία των αγορών. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που θα αντλήσει η χώρα από την έκδοση αυτή των ομολόγων δεν τα χρειαζόμαστε για να χρηματοδοτήσουμε ανάγκες ή υποχρεώσεις.

«Βγαίνουμε δοκιμαστικά, για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να δοκιμάζουμε την αξιοπιστία μας, ακολουθώντας το παράδειγμα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη να βγούμε πριν το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματατα αλλά εκ του αποτελέσματος», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. Συμπλήρωσε δε πως πιθανότερο είναι η χώρα να βγει στις αγορές μετά τις 23 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Eurostat θα επιβεβαιώσει επισήμως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς τότε θα ανοίξει και το παράθυρο για το χρέος.

Ο ίδιος εκτίμησε, πως το μόνο που τον απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός γιατί ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός. Και δήλωσε πως το αμέσως επόμενο βήμα του οικονομικού επιτελείου θα είναι να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει το αναπτυξιακό πρότυπο. Αυτό βασίζεται και στην εκτίμηση πως υπό προϋποθέσεις η χώρα έχει χρήματα, έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και μέχρι το 2015-16.

Ειδικότερα για το θέμα της αναθεώρησης του χρέους ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ήδη από τα τέλη του 2012 έχει αποφασισθεί πως εφόσον η Ελλάδα καλύψει τις δεσμεύσεις της θα ανοίξει η περίοδος συζήτησης για το χρέος. Κάτι που θα απαιτήσει μεν μια σχετική χρονική περίοδο διαπραγματεύσεων, πλην όμως όχι μεγαλύτερη του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο ή μάξιμουμ τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Όσον αφορά στη διαχείριση των πόρων στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πεπεισμένος πως από το πλεόνασμα, το επίδομα των 500 ευρώ θα εκταμιευτεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, αφού ήδη υπάρχουν τα χρήματα, ενώ σημείωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης φόρων, λέγοντας πως από 1ης Ιουλίου μειώνονται οι εισφορές αλληλεγγύης υπέρ τρίτων και πως ήδη στο φλέγον θέμα της φοροδιαφυγής υπάρχουν σημαντικότατα αποτελέσματα με υπέρβαση των στόχων είσπραξης κατά 3%.

Στην ερώτηση του τι θα κάνει ο ίδιος εφεξής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ποτέ δεν είπε ότι δεν θα τα καταφέρει, ποτέ δεν οργίστηκε, αλλά αντιθέτως πιστεύει ακράδαντα στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται. Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης απάντησε πως οι περισσότεροι βουλευτές – με τους οποίους διευκρίνισε πως έχει άριστη σχέση – καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα των αποφάσεών του, άφησε όμως αιχμές για κάποιους: «Υπάρχουν όμως κι άλλοι βουλευτές που δείλιασαν και κατηγόρησαν τον υπουργό Οικονομικών στους ψηφοφόρους τους. Ξέρω όμως ότι οι ΥΠΟΙΚ είναι αλεξικέραυνα στις περισσότερες χώρες…». Τέλος, ερωτηθείς για το κατά πόσον ο κύκλος του στο ΥΠΟΙΚ έχει κλείσει, απάντησε: «Είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι…».

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί