"Στοργή στο λαό": Λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας

Μια σπάνια ματιά στη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Στοργή στο λαό του Βασίλη Δούβλη, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή σήμερα, Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 19:30, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

5adddcde1dc524003a8b45a0

Μια σπάνια ματιά στη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Στοργή στο λαό του Βασίλη Δούβλη, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή σήμερα, Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 19:30, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη.

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 αφιερώνει την προβολή στη μνήμη του Παύλου Ζάννα, «συναγωνιστή και συγκρατούμενού μας στα χρόνια της χούντας, ιδρυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η ταινία Στοργή στο λαό είχε προβληθεί στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Στοργή στο λαό

Σκηνοθεσία – σενάριο: Βασίλης Δούβλης. Ελλάδα, 2013, 91’

Παραγωγή: τηλεόραση της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της λογοκρισίας της χούντας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες, που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις σκηνοθετών, καθώς και απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, δίνοντας μια αποκαλυπτική εικόνα των μηχανισμών ελέγχου του καθεστώτος, αλλά και συνθέτοντας, συγχρόνως, μια τοιχογραφία της εποχής.

Ο σκηνοθέτης για την ταινία του:

Το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο λαό» περιλαμβάνει αποσπάσματα από 75 λογοκριμένες ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες, που στην πλειονότητά τους προβλήθηκαν την εποχή εκείνη στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ, που τολμούσε στα σκοτεινά αυτά χρόνια της δικτατορίας να αντιστέκεται στη λογοκρισία και να υποστηρίζει τους δημιουργούς και την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, με όλο το κόστος που υπέστη και η ίδια.

«Η ταινία αποτυπώνει τη γελοιότητα και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας αλλά και την προσπάθεια των δημιουργών να υπερβούν τα προβλήματα και να αρθρώσουν λόγο», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο τίτλος της ταινίας είναι ειρωνικός: «Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Το πομπώδες ύφος είναι, ως γνωστόν, χαρακτηριστικό της αισθητικής όλων των φασιστικών καθεστώτων, που θέλουν να εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες, και προστάτες του λαού, όπως εξηγεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Η ιδέα του ντοκιμαντέρ μου γεννήθηκε, όταν πριν μερικά χρόνια έμαθα, εντελώς τυχαία, ότι ένα μέρος από το αρχείο της λογοκρισίας της χούντας είχε σωθεί. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που δεν θα βασιζόταν μόνο στις μαρτυρίες, των σκηνοθετών που έζησαν στο πετσί τους τη λογοκρισία των συνταγματαρχών, αλλά και στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας. Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να ταυτοποιηθεί, να ταξινομηθεί, να συντηρηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υλικό αυτό. Τις κομμένες σκηνές τις χρησιμοποίησα στην ταινία όπως ακριβώς τις βρήκα κι όχι στην σημερινή αποκατεστημένη τους μορφή. Ήταν μια αισθητική επιλογή. Δεν θέλησα να σβήσω από πάνω τους τα σημάδια της βάναυσης μεταχείρισης την οποία είχαν υποστεί. Οι όποιες φθορές τους και τα αλλοιωμένα τους χρώματα εγγράφουν κατά τη γνώμη μου πάνω στο ίδιο το σελιλόιντ το τραύμα της λογοκρισίας.”   

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…