Στον ΠτΔ σήμερα ο Τσίπρας-Ενημερώνει τους αρχηγούς

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

NewsRoom 19/05/2018 | 08:26

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, πολύπλοκη, πολυεπίπεδη» είπε και σημείωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα θα πράξει το ίδιο και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι «μία και μόνη σύνθετη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας» και η συνταγματική αναθεώρηση. «Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν απαράβατο όρο για να καλυφθεί η απόσταση» είπε και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις στο τραπέζι για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις.Η ελληνική πλευρά συζητάει προς το παρόν την ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας»,όμως το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως η συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ θα έχει νόημα μόνο όταν έχουν εκπληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)."