Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Άμπι Άχμεντ, το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός βοήθησε ώστε να τερματιστεί μία σύρραξη 20 ετών με την Ερυθραία

nobel 1

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 «για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία».

«Μεγάλη τιμή και ενθουσιασμό» που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, δήλωσε ότι αισθάνεται ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, σε ηχογραφημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τους επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ και η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Αισθάνομαι τόση τιμή και ενθουσιασμό… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ένα βραβείο που δίνεται στην Αφρική, που δίνεται στην Αιθιοπία, και φαντάζομαι πως θα κάνει τους άλλους ηγέτες της Αφρικής θα σκεφτούν πως είναι δυνατό να εργασθούν για την ειρήνη στην ήπειρό μας», είπε ο Άμπι.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος και τόσο ενθουσιασμένος με τα νέα… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μεγάλη αναγνώριση», είπε.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν το νούμερο ένα φαβορί για τη νίκη, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, που ήταν το δεύτερο φαβορί, βραβεύτηκε με το νόμπελ Ειρήνης.

Ο Άχμεντ είναι ο νεώτερος στην ηλικία πρωθυπουργός της Αφρικανικής ηπείρου. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου 2018 με μία πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Έχει απελευθερώσει χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.

Στην Αιθιοπία όλοι τον λατρεύουν. Ο ίδιος βγάζει selfies με τους υποστηρικτές του και χαμογελά πάντα μπροστά στις κάμερες.

Ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος Ορόμο, η μητέρα του χριστιανή, μιλάει τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια καθώς και αγγλικά. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες. Το ’90 βρέθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα, αργότερα ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της χώρας του και, στη συνέχεια, διετέλεσε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας προτού αφήσει την κεντρική κυβέρνηση για να υπηρετήσει, στη θέση του αντιπροέδρου, την περιφέρεια καταγωγής του, την Ορομία.