Στον κόσμο του ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ – Το έργο του πιο επίκαιρο από ποτέ

Πάνω από 3.000 έργα του Έντουαρντ Χόπερ παραχωρήθηκαν μετά τον θάνατό του στο Whitney Museum of American Art στο Μανχάταν.

Αυτές τις μέρες το μουσείο είναι κλειστό λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, ωστόσο η διαδικτυακή πρόσβαση στο έργο του είναι ανοιχτή.

Ο Χόπερ που μέσα στον καταναγκαστικό εγκλεισμό που ζούμε φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, αποτύπωσε την κοινωνική αποξένωση των αρχών του 20ού αιώνα αναδεικνύοντας την Αμερική που οι περισσότεροι έκρυβαν κάτω από το χαλί.

Η αγάπη του για την ποίηση και τα ταξίδια που τον οδήγησαν σε νεαρή ηλικία στην Ευρώπη σμίλευσαν μια κοινωνική προσωπικότητα, η οποία προσέκρουσε βάναυσα στην πραγματικότητα που βρήκε όταν επέστρεψε στη χώρα του. Από το 1941 έως το 1955 διέσχισε τις ΗΠΑ πέντε φορές, ζωγραφίζοντας αινιγματικούς ανθρώπους σε επαρχιακά μοτέλ με φωτεινές επιγραφές, ξενύχτηδες και μοναχικές ψυχές.

Στους πίνακές του συχνά παραλείπει το ανθρώπινο στοιχείο, αφήνοντας τα νέον φώτα και τους άδειους δρόμους να αφηγηθούν την ιστορία. Σύμφωνα με μερίδα κριτικών τέχνης, ο Χόπερ δεν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους, γιατί βρίσκουν αδρές τις γραμμές του και θεωρούν ότι δεν δίνει αρκετή σημασία στις λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όπως είχε σημειώσει ο Κλέμεντ Γκρίνμπεργκ, «αν ήταν καλύτερος ζωγράφος, ίσως να μην ήταν τόσο σημαντικός καλλιτέχνης».

Δείτε εδώ το έργο του, όπως επίσης και πατώντας εδώ 

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Έντουαρντ Χόπερ στο στούντιό του το 1965, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του

Αφιέρωμα στο Αντιστασιακό τραγούδι – Aπο την Εθνική Αντίσταση και τους Λαμπράκηδες μέχρι σήμερα

Αφιέρωμα στο Αντιστασιακό τραγούδι – Aπο την Εθνική Αντίσταση και τους Λαμπράκηδες μέχρι σήμερα

Τραγούδια που σημάδεψαν τους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, ειρήνη και δικαιοσύνη.

RSF: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν υπέρ των ελλήνων δημοσιογράφων ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

RSF: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν υπέρ των ελλήνων δημοσιογράφων ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Αίτημα από τους RSF την παραμονή της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα