Στον «γύψο» η ανώτατη εκπαίδευση

Αν και η εκπαιδευτική κοινότητα βρισκόταν σε αναβρασμό, φωνάζοντας «βροντερό όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για αστυνομοκρατούμενα ΑΕΙ, ενισχυμένα κολέγια και περαιτέρω απαξίωσης της δημόσιας παιδείας, οι βουλευτές της κυβέρνησης μαζί με την πλειοψηφία εκείνων της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν «υπερ» του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως.

5011383

Yπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως με επίκεντρο τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και την είσοδο αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Επί 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 166, καταψηφίστηκε από 132, ενώ δεν υπήρχε ψήφος «παρών». Όπως αναμενόταν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση, ενώ κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. 

Η συζήτηση διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με σφοδρές αντιπαραθέσεις, ενώ έξω από την Βουλή πραγματοποιούνταν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίο.

Για νομοσχέδιο – πελατεία στα ιδιωτικά συμφέροντα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως σχεδόν ένας στους τρεις από τους εισακτέους θα μείνει σίγουρα εκτός των πανεπιστημίων. «Και θα έχουν δυο επιλογές. Να εγκαταλείψουν το όνειρό τους για σπουδές. Ή να πουλήσουν οι γονείς τους ότι έχουν και δεν έχουν. Αν έχουν αρκετά σε κάποιο αξιόπιστο ίδρυμα εκτός. Αν έχουν λιγότερα να γίνουν η πελατεία των κολεγίων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από άλλη μεριά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκάλεσε με την δήλωση του ότι «δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, μπαίνει η Δημοκρατία».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εντός των πανεπιστημίων «θα λειτουργούν άοπλοι αλλά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί», ισχυριζόμενος ότι «θέλουμε να δώσουμε το πανεπιστήμιο πίσω στους καθηγητές και στους φοιτητές».

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…