Στον δρόμο υπό την απειλή της Airbnb

Στον πειρασμό της Airbnb φαίνεται ότι είχε υποπέσει και η εκκλησία

Βασίλης Ανδριανόπουλος 10/04/2019 | 09:00

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για όσα συμβαίνουν στον τομέα της στέγης στο κέντρο της Αθήνας ήταν το ρεπορτάζ που έφερε στο φως το Documento πριν από έναν χρόνο. Και αυτό γιατί, όπως γινόταν φανερό από καταγγελίες, στον πειρασμό της Airbnb φαίνεται ότι είχε υποπέσει και η εκκλησία. Ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Σαρρή στου Ψυρρή, ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη, η οποία υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είχαν προβεί στην αποκάλυψη ότι δεν τους ανανεώνεται η σύμβαση ενοικίασης. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η απομάκρυνση γίνεται προκειμένου τα διαμερίσματά τους να αξιοποιηθούν μελλοντικά από τη μονή ως τουριστικά καταλύματα. Κοινώς, να συμμετάσχει και η Μονή Πετράκη (παρά τις μεγάλες δωρεές που έχει πραγματοποιήσει εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία) στη φρενίτιδα της Airbnb.

Τo τοπίο παρέμενε θολό αναφορικά με το αν η μονή θα προχωρούσε στην κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων (η ίδια το είχε αρνηθεί), το σίγουρο πάντως είναι ότι η εκκλησία είχε επιλέξει να κάνει έξωση σε φτωχές οικογένειες σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Και μάλιστα σε μια περιοχή όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως ανέφεραν οι ενοικιαστές, να βρουν άλλο σπίτι λόγω της… επέλασης της Airbnb στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία έχει 18 διαμερίσματα, στα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ενοικιαστών, κατοικούσαν ως επί το πλείστον οικογένειες. Οπως είχαν καταγγείλει, η μονή τούς απέστειλε από τον Ιανουάριο του 2018 επιστολές με τις οποίες τους ανακοίνωνε ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο μετά το πέρας της μίσθωσης, αφού «όλη η πολυκατοικία θα ανακαινιστεί σε μεγάλη κλίμακα λόγω αλλαγής της χρήσης αυτής». Αυτή η αλλαγή της χρήσης, σύμφωνα με τους ενοικιαστές, σημαίνει ότι η μονή υπέκυψε στον πειρασμό της Airbnb.

«Με ενοχλεί να φέρεται σαν ΑΕ»

«Εμένα μου ανακοινώθηκε προφορικά από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας –ανέλαβε τη διαχείριση από τη μονή– ότι πρέπει να εγκαταλείψω το σπίτι όταν λήξει το μίσθωμα στο τέλος του 2018» ανέφερε στο Documento η Χ.Κ., ένοικος της πολυκατοικίας από το 2003. «Σε άλλους που το μίσθωμα λήγει νωρίτερα έχει σταλεί έγγραφη ειδοποίηση ότι πρέπει να φύγουν μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν ακόμη τρεις τέσσερις οικογένειες που έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2020 και, όπως λένε, θα κινηθούν νομικά εναντίον της μονής». Η συγκεκριμένη ένοικος καταφέρθηκε εναντίον του διαχειριστή, από τον οποίο «βιώσαμε βάρβαρη αντιμετώπιση. Ερχόταν με το μηχανάκι, απαιτούσε με άσχημο τρόπο τα χρήματα και φώναζε: “Θα φύγετε όλοι. Θα σας διώξω”». 

Η ίδια δηλώνει έντονα θρησκευόμενη: «Με ενοχλεί όμως η εκκλησία να συμπεριφέρεται σαν ανώνυμη εταιρεία. Να διώχνουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα 18 οικογένειες από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να μετατρέψουν την πολυκατοικία σε ξενοδοχείο πολυτελών διαμερισμάτων. Είμαστε όλοι νόμιμες οικογένειες, πληρώνουμε τα πάντα και δεν φερθήκαμε ποτέ άσχημα σε κανέναν. Δουλεύουμε στην περιοχή και θέλουμε να μείνουμε εδώ. Πού θα βρούμε όμως σπίτι όταν τα διαμερίσματα είναι γεμάτα από τουρίστες;».
 

«Νόμιμο είναι. Ηθικό όμως;»

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 η Ελσα Μαρούτση έλαβε έγγραφη ειδοποίηση από τη μονή ότι μετά τη λήξη της μίσθωσης θα πρέπει να παραδώσει «ελεύθερη τη χρήση του μισθίου διαμερίσματος και κενό τούτο». «Νομικώς μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι ηθικό η εκκλησία να ξεσπιτώνει κόσμο για να μετατρέψει την πολυκατοικία σε ξενοδοχείο». Σχετικά με το αν υπήρξε κάποια αντίδραση από τους ενοικιαστές, η κ. Μαρούτση σχολίασε: «Δεν υπήρξε κινητοποίηση, αφού άλλωστε διαμένουν και πολλοί μετανάστες που δεν θέλουν να εμπλακούν σε τέτοιες διαδικασίες. Κάποιοι άλλοι φοβούμενοι την εκκλησία δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το θέμα».

Η απάντηση της Μονής

Το όλο ζήτημα «είναι μια κακοήθεια προφανώς, αλλά δεν πιστεύω να εκπορεύεται από τους ενοικιαστές γιατί έχουν ευεργετηθεί από τη μονή» είχε δηλώσει στο Documento ο καθηγούμενος της Μονής Πετράκη Ιάκωβος Θαυμακού. «Μένουν εδώ 15-20 χρόνια, τους αντιμετωπίσαμε με πολλή συμπάθεια και φιλευσπλαχνία σε όλη την περίοδο της κρίσης. Από 500 ευρώ που ήταν το ενοίκιο το κατεβάσαμε μέχρι και στα 100 ευρώ. Κάποιοι έκαναν έξι μήνες να πληρώσουν. Ούτε στείλαμε εξώδικα ούτε κάναμε μηνύσεις». 

Ο καθηγούμενος ανέφερε ότι έλαβε σωρεία γραμμάτων παραπόνων από τους ενοικιαστές για βλάβες στο κτίριο: «Τους απαντήσαμε ότι η μονή δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το κτίριο γιατί η εφορία μάς έχει τσακίσει. Τα παγκάρια είναι άδεια, άλλους πόρους δεν έχουμε». Επομένως, ο καθηγούμενος επισήμανε ότι «δεν έχουμε κάτι με τους ανθρώπους ούτε τους πετάμε στον δρόμο. Απλώς όταν λήξει η σύμβαση δεν θα την ανανεώσουμε για πρακτικούς λόγους: το κτίριο – σύμφωνα και με τη γνώμη μηχανικών– χρειάζεται συντήρηση. Η πολυκατοικία θα δοθεί με διαγωνισμό σε κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με την έγκριση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης θα επιστραφεί στη μονή και θα δοθεί προς ενοικίαση».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ήδη σχέδια για τη μελλοντική αξιοποίηση της πολυκατοικίας, ο καθηγούμενος απάντησε πως «δεν υπάρχουν. Ούτε ισχύει ότι θα φτιάξουμε ξενοδοχείο. Τώρα το πώς θα εκμεταλλευτεί την πολυκατοικία η κατασκευαστική εταιρεία για να αποσβέσει αυτά τα ποσά είναι κάτι που θα εξεταστεί από την κοινωνική υπηρεσία, την Αρχιεπισκοπή…» κατέληξε. 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.