Στον «αστερισμό…Κικίλια» ο Κοντοζαμάνης

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για μαζική παραγωγή, και όλα βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών (το ανέφερε ακόμα και ο ΠΟΥ σε σημερινή του ανακοίνωση) ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει  συμφωνία με την Αstra-Zeneca   

Κοντοζαμάνης

Ο προγραμματισμός για την παραλαβή από τη χώρα μας των πρώτων δόσεων εμβολίου για τον κορονοϊό από την εταιρεία Αstra-Zeneca είναι ο Δεκέμβριος, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. 

 

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για μαζική παραγωγή, και όλα βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών (το ανέφερε ακόμα και ο ΠΟΥ σε σημερινή του ανακοίνωση) ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca και συμμετέχουμε σε αυτή». 

«Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων», πρόσθεσε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας χθες Πέμπτη σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου της Αstra-Zeneca για τον κορονοϊό και, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, πιθανόν να ξεκινήσει η διάθεσή του ακόμη και τον Νοέμβριο.

«Εάν η τρίτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Astra-Zeneca έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα η διάθεσή του», είπε.

Η συμφωνία προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 30.000.000 δόσεις, ενώ η διάθεσή του θα γίνει με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 600.000-700.000 δόσεις.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από τον Αύγουστο ανάλογες δηλώσεις κάνουν κυβερνητικά στελέχη, με πρώτον από όλους τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων. Ο Βασίλης Κικίλιας είχε πει ότι «θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά, εφόσον εγκριθεί» το εμβόλιο.

Ωστόσο, αν και πολλές πλέον είναι οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει στη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών σε εμβόλια για τον κορονοϊό, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είμαστε τόσο κοντά στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Οι κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα δοκιμαζόμενα παρασκευάσματα βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να παράξει αντισώματα στην ασθένεια Covid-19 χωρίς να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

Το θέμα αυτό τόνισε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί κανένα εμβόλιο αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε εκτεταμένους εμβολιασμούς πριν από τα μέσα του 2021.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τεστ»
Στην ίδια ενημέρωση, ο υφυπουργός Υγείας επανέλαβε ότι τα τεστ για τον κορονοϊό γίνονται κανονικά και ότι πραγματοποιούνται 17.000 τεστ ημερησίως.

Παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για διεξαγωγή τεστ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι η παραγωγική δυνατότητα του ΕΚΕΑ είναι 1.000 τεστ ημερησίως, τα οποία θα συνεχίσει να διενεργεί και την επόμενη εβδομάδα που αποκαθίσταται η ροή των αντιδραστηρίων.

«Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται ο ημερήσιος αριθμός των τεστ που διεξάγονται στη χώρα, καθώς αυτά που ήταν να κάνει το ΕΚΕΑ προωθούνται σε άλλα εργαστήρια» είπε και πως «1.000 τεστ γινόταν την ημέρα στο ΕΚΕΑ, 1.000 θα γίνονται».

Όσον αφορά το κόστος των τεστ κορονοϊού είπε ότι «στο δημόσιο σύστημα είναι δωρεάν», αλλά και ότι «ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα έκανε όλος ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια  ελέγχου». 

Τόνισε ότι στο δημόσιο σύστημα έφτασαν να γίνονται μέχρι και 17.000 τεστ την ημέρα και πως την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ ήταν 13.400 τεστ και έχει παραγωγική δυνατότητα αυτήν τη στιγμή η χώρα και μπορεί να αυξηθεί και περαιτέρω.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…