Στον Άρειο Πάγο ο Παπαγγελόπουλος – Ενημερώθηκε για την υπόθεση Ντογιάκου, Τσιμπλάκη και Ζαγοραίου

Με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου αλλά και την εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη των πειθαρχικών διώξεων εις βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, του εφέτη Παναγιώτη Τσιμπλάκη καθώς και διευκρινήσεις για την υπόθεση του πειθαρχικού εις βάρος του Ηλία Ζαγοραίου.

papaggelopoulos dimitris

Με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου αλλά και την εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη των πειθαρχικών διώξεων εις βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, του εφέτη Παναγιώτη Τσιμπλάκη καθώς και διευκρινήσεις για την υπόθεση του πειθαρχικού εις βάρος του Ηλία Ζαγοραίου.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού στον Άρειο Πάγο εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για να ενισχύσει το φρόνημα των δικαστών που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις που έχουν ζημιώσει τα δημόσια ταμεία εκατομμύρια ευρώ. Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ Παπαγγελόπουλος μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, πρόκειται να πράξει τα δέοντα για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Επισκέφθηκα την Εισαγγελέα και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζήτησα ενημέρωση για ορισμένα θέματα που ρίχνουν σκιές στο χώρο της δικαιοσύνης η οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.


Η παράνομη εκλογή Ντογιάκου

Την υπόθεση της παράνομης εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο τεύχος 82.

Το περιοδικό είχε αποκαλύψει πως προκειμένου να έχει δικαίωμα εκλογής ο Ντογιάκος, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ασπρογέρακας, συνυπολογίστηκε κατά τις εκλογές ανάδειξης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ψευδώς στο δυναμικό της Εισαγγελίας ενώ δεν είχε δικαίωμα, αφού δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του.  

Το όλο θέμα ξεκινά με την προαγωγή του τότε προϊσταμένου Παναγιώτη Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Λόγω της προαγωγής παραιτήθηκε από τη θέση του και προκηρύχθηκαν εκλογές στις 29 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τον νόμο 1756/1988, στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι μισοί εισαγγελείς του Εφετείου με βάση τη σειρά αρχαιότητας.

Στη λίστα που συνέταξε η εκτελούσα τότε χρέη προϊσταμένης, Γεωργία Τσατάνη, με τους εισαγγελικούς λειτουργούς που μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, συμπεριέλαβε 21 εισαγγελείς, μεταξύ αυτών και ο κ. Ντογιάκος, τελευταίος όσον αφορά στην αρχαιότητα. 

Κατά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κι όπως είχε γράψει από τον περασμένο Ιούλιο το HOT DOC, αυτό ήταν παράνομο γιατί ναι μεν είχε ληφθεί η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την προαγωγή του κ. Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ωστόσο δεν είχε εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, κάτι που έγινε τον επόμενο μήνα. Ως εκ τούτου κατά τη διενέργεια των εκλογών ο κ. Καραγιάννης εξακολουθούσε να ανήκει στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και έπρεπε να συμπεριληφθεί στην λίστα των εκλόγιμων ενώ ο κ. Ντογιάκος όχι.


Οι πειθαρχικές εις βάρος Ντογιάκου

Όπως αποκάλυψε το koutipandoras.gr, ο κ. Ντογιάκος μετά την έρευνα του Αρείου Πάγου που πυροδότησαν οι αποκαλύψεις του τεύχους 82 του HOT DOC για την παράνομη εκλογή του στην Εισαγγελία του Εφετείου Αθηνών, συγκάλεσε συνεδρίαση της ολομέλειας των Εισαγγελέων με θέμα: «Εξωθεσμική Παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας». Συνεδρίαση την οποία όμως «πήρε πίσω» υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων.

Με την εν λόγω ενέργειά του, ο κ. Ντογιάκος επέλεξε τη συγκάλυψη, προτάσσοντας το «αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας», αντί, ως όφειλε, να επιλέξει να απαντήσει στα θεσμικά του όργανα για τις κατηγορίες που υπάρχουν εις βάρος του. Με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να αναγάγει ένα προσωπικό του πρόβλημα σε γενικό πρόβλημα της εισαγγελίας.

Η δημοσιοποίηση όμως του παρασκηνίου της υπόθεσης πίσω από τη σύγκληση της ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για προσωπικό ζήτημα του Ντογιάκου το οποίο δεν είναι θεσμικό και δεν αφορά στο σύνολό της την εισαγγελία, θορύβησε τους εισαγγελείς οι οποίοι διεμήνυσαν ότι δεν θα παραστούν στην ολομέλεια.

 

Η νέα πειθαρχική δίωξη

Η νέα πειθαρχική δίωξη κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου που διέταξε η πρόεδρος του Άρειου Πάγου έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα έγραψε το koutipandoras.gr.

Η Βασιλική Θάνου απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης με το οποίο κατηγορεί τον κ. Ντογιάκο για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Η νέα πειθαρχική δίωξη έρχεται μετά την κατάθεση του υπομνήματος – απολογίας του κου Ντογιάκου στον προϊστάμενο των επιθεωρητών του Αρείου Πάγου, Νίκου Λεοντή.

Όπως σημειώνει η κα Θάνου, αντί ο κ. Ντογιάκος να υποβάλλει τις ζητηθείσες έγγραφες εξηγήσεις, προτίμησε να χρησιμοποιήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας, θέτοντας στο επίκεντρο αυτής ένα προσωπικό του ζήτημα. Όπως υπογραμμίζει η ίδια: «Υποδεικνύει (σ.σ. ο Ισίδωρος Ντογιάκος) σαφέστατα στην Ολομέλεια ποια απόφαση θα πάρει, αφού με τον τρόπο διατύπωσης του θέματος», προσπαθώντας δηλαδή να εμφανίσει πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στρέφεται -μέσω εξωθεσμικής παρέμβασης- κατά του θεσμού του αυτοδιοίκητου.

Ως εκ τούτου, η Βασιλική Θάνου κατηγορεί τον Ισίδωρο Ντογιάκο για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητα του ως Εισαγγελικού Λειτουργού, καθώς «η ως άνω ενέργεια αποτελεί προσπάθεια της μείωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα με παντελώς αβάσιμη αιτιολογία».

Στη συνέχεια, εξηγεί ότι αφενός ο κ. Ντογιάκος γνώριζε για το απαντητικό έγγραφο προς τον υπουργό και αφετέρου ξεκαθαρίζει πως ο πειθαρχικός έλεγχος τόσο των δικαστών όσο και των εισαγγελέων ανήκει στον Άρειο Πάγο.

thanou dikastis 570

Προκαταρκτική έρευνα για τον εφέτη Τσιμπλάκη

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημερώθηκε και για την πορεία της επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε για τον εφέτη Γιάννη Τσιμπλάκη, λόγω των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακού και κατηγορούμενου για την υπόθεση του Νoor 1, Αιμίλιο Κοτσώνη.

Όπως έγραψε το koutipandoras.gr, ο υπερκοριός της ΕΥΠ κατέγραψε το 2012 τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον εφέτη Γιάννη Τζιμπλάκη και τον πρώην υπεύθυνο προμηθειών της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση του «ναρκωπλοίου» που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης. 

Τότε, ο τελευταίος φερόταν να δρομολογεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη και του κ. Τζιμπλάκη, καθώς ο Εφέτης ήταν  ο εισηγητής του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσε το βούλευμα του σκανδάλου «Koriopolis», με το οποίο απάλλαξε -με τη σύμφωνη γνώμη και του αντεισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Πούλιου- από όλες τις κατηγορίες τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. 

Αξίζει να προστεθεί πως εκτός από τη συνάντηση, ο εφέτης θα γινόταν και δέκτης κάποιων εισιτηρίων για τους αγώνες του Ολυμπιακού. 

Ως εκ τούτου, προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του βουλεύματος, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις αυτές να οδηγήσουν ακόμα και στην ακύρωση του ή την επανεξέταση της υπόθεση των στημένων αγώνων.

 

Η υπόθεση του πειθαρχικού εις βάρος του Ζαγοραίου

«Ζήτησα ενημέρωση και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, όπως πληροφορήθηκα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν έχει κινήσει αυτή την πειθαρχική διαδικασία. Κατόπιν τούτου γεννώνται ερωτηματικά αν είναι σύννομη η διαδικασία σε βάρος του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και θεωρώ ότι πρέπει το θέμα αυτό να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα», δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κλήση για εξηγήσεις για τον κ. Ζαγοραίο εστάλη με φαξ, διαδικασία η οποία είναι και ποινικά ελέγξιμη, αφού οι κλήσεις στέλνονται σε κλειστό φάκελο. Το «πειθαρχικό» προέκυψε όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά από χειρισμούς της εισαγγελίας σε ποινική υπόθεση για την οποία ήδη έχει ασκηθεί δίωξη.

Θυμίζουμε ότι ο Ερβέ Φαλτσιανί παρέδωσε στον κ. Ζαγοραίο τα νέα ονόματα και αρχεία της παράλληλης «Λίστας Λαγκάρντ». Στοιχεία τα οποία φανερώνουν τη λειτουργία ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί για να κινείται το χρήμα, τις περισσότερες φορές μαύρο.

 

 

ΦΩΤΟ: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…