Στον Άρειο Πάγο ο Αμβρόσιος για την επίθεση μίσους κατά ομοφυλόφιλων

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του, μετά το κήρυγμα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και την προτροπή του στους πιστούς να τους «φτύνουν».

Αμβροσιος rotated

Οκτώ μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και τέσσερα χρόνια μετά το γνωστό ομοφοβικό κείμενο που δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ, ο Αμβρόσιος επανέρχεται με προσφυγή στον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για την ανάρτηση του Αμβρόσιου, όπου μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι «όσοι είτε βιώνουν την ομοφυλοφιλία είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αποβράσματα της κοινωνίας» ενώ παράλληλα καλούσε τους πιστούς να μη διστάσουν και να φτύνουν τους ομοφυλόφιλους όπου τους συναντάνε.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσε τους εξής χαρακτηρισμούς:

«Ελαττωματίες άνθρωποι, εξευτελισμένοι άνθρωποι του σκότους οι οποίοι τώρα με την ευκαιρία της υπέροχης αριστερής πτέρυγας σήκωσαν κεφάλι… Αυτούς τους ξεφτιλισμένους φτυστέ τους, αποδοκιμάστε τους, μαυρίστε τους, δεν είναι άνθρωποι είναι εκτρώματα της φύσης… Μη διστάζετε όπου τους συναντάτε φτύστε τους… Είναι επικίνδυνοι! Ας εξαφανιστούν από τη γη όλοι οι αμαρτωλοί και όλοι οι άνομοι, ώστε να μην υπάρχουν. Στον αγύριστο να πάνε όλοι οι καταραμένοι». 

Μετά από μήνυση εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστών, ο Αμβρόσιος ήρθε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, για να αθωωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον περασμένο Ιανουάριο το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο -παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση- καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, το οποίο καθαρογράφηκε πρόσφατα, η efsyn.gr περιγράφει ότι αναφέρουν ότι το επίμαχο κείμενο «ενέχει απειλητικό περιεχόμενο με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται οι ομοφυλόφιλοι, και είναι προτροπές πρόσφορες να προκαλέσουν τρόμο και ανησυχία στα μέλη της εν λόγω ομάδας προσώπων ενώ έχει σημασία ότι ο λόγος αυτός εκφέρεται από έναν εκκλησιαστικό ιεράρχη, ο οποίος απολαμβάνει εκτίμηση στο ποίμνιό του». Οι δικαστές κάνουν λόγο για υποκίνηση μίσους, που, όταν γίνεται από κάποιον με την ιδιότητα του ιεράρχη, είναι πρόσφορη να προκαλέσει στον μέσο άνθρωπο έντονα αισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας.

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό που προέβαλε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, ότι τάχα το κείμενό του απευθυνόταν στους πολιτικούς που στηρίζουν τους ομοφυλόφιλους και όχι στους ίδιους τους ομοφυλόφιλους, αναφέρουν ότι αντιφάσκει με την εν γένει απολογία του και είναι προφανές ότι αναφέρεται στους ομοφυλόφιλους, στοχεύοντας στη θυματοποίησή τους με τη διέγερση εχθρικών συναισθημάτων σε βάρος τους.

Μάλιστα η συγκεκριμένη κρίση του δικαστηρίου, ότι το κείμενο του Αμβρόσιου αναφέρεται στους ομοφυλόφιλους, «επιρρωνύεται επίσης ιδίως από την απολογία του κατηγορούμενου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το κείμενό του αναφέρονταν στην αμαρτία της ομοφυλοφιλίας αλλά και στους ομοφυλόφιλους, και στους πολιτικούς που είναι ομοφυλόφιλοι. Αλλά και το σύνολο των εγγράφων που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο από την πλευρά του κατηγορούμενου δεν αφορούν την πολιτική τάξη, αλλά κατατείνουν να αποδείξουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια και ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι».

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ της efsyn.gr κάνει λόγο για «απόφαση που καθοδηγεί τη νομολογία». Σχολιάζοντας την απόφαση ο επ. καθηγητής της Νομικής του ΔΠΘ και δικηγόρος Κώστας Κοσμάτος κάνει λόγο για απόφαση «ιδαίτερα σημαντική, καθώς το θεμελιωμένο σκεπτικό της μπορεί να καθοδηγήσει τη νομολογία μας σε ορθές κρίσεις.

«Πρόκειται όχι μόνο για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του νόμου σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και τη στοχοποίηση ατόμων ή ομάδων βάσει μεταξύ των άλλων και του γενετήσιου προσανατολισμού και χαρακτηριστικών φύλου τους, αλλά για μια απολύτως ορθή νομική υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στον κανόνα δικαίου. Με την απόφασή του αυτή το Τριμελές Πλημμελειοδικείο “εξηγεί” πειστικά τους λόγους που το οδήγησαν σε καταδικαστική κρίση για τον κατηγορούμενο.

«Ετσι αξιολογώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού καταλήγει απολύτως αιτιολογημένα, κατά την άποψη της υπεράσπισης της πολιτικής αγωγής, ότι το επίμαχο δημοσίευμα αναφερόταν σε συγκεκριμένη ομάδα που προσδιορίζεται με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, δηλαδή τους ομοφυλόφιλους, βρίθει απαξιωτικών εκφράσεων και χαρακτηρισμών, καλλιεργεί το μίσος, περιείχε λόγο ακραίο που εκφέρεται από θρησκευτικό λειτουργό με μεγάλη επιρροή στο ποίμνιό του, με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ατομικά έννομα αγαθά. Η εν λόγω δικαστική απόφαση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως θεμέλια της δημοκρατίας μας».

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…