Newsroom

Newsroom

Στην ανακρίτρια σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης, εν μέσω κύματος αλληλεγγύης

Κατακεραυνώνουν τη δίωξη σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας Documento οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα - Trending στο Twitter το hashtag #με_τον_Βαξεβανη

ek vaxev 3

Ενώπιον της ανακρίτριας του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, θα βρεθεί στη 1 το μεσημέρι ο Κώστας Βαξεβάνης προκειμένου να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για τη δήθεν «σκευωρία» της Novartis, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και κύματος αλληλεγγύης προς τον εκδότη της εφημερίδας Documento σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Βαξεβάνης καλείται να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση.

Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά για αυτήν τη “βρώμικη” υπόθεση, όμως καλύτερα απ’ όλους τα λένε οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που χθες κατήγγειλαν “τις παραληρηματικές κατηγορίες που σκοπό έχουν να στοχοποιήσουν αρκετούς δημοσιογράφους για την έρευνα τους, σχετικά με τη διαφθορά στον φαρμακευτικό τομέα,  στις οποίες εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι”. Μάλιστα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζουν και εκείνοι ότι η  δίωξη φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα και προσπαθεί να φιμώσει τη δημοσιογραφία, ενώ επισημαίνουν ότι ο Κώστας Βαξεβάνης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών μετά από καλά τεκμηριωμένη έρευνα για το παγκοσμίως καλυμμένο σκάνδαλο της Novartis και καταδικάζει τη δικαστική παρενόχληση του δημοσιογράφου που έχει επανειλημμένα μηνυθεί για διερεύνηση μεγάλων οικονομικών σκανδάλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ίδρυμα Daphne Caruana Galizia, που φέρει το όνομα της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου που είχε δολοφονηθεί το 2017, ενώ στην καριέρα της είχε δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών θεμάτων που αφορούσαν διαπλοκή πολιτικών προσώπων της Μάλτας με εγκληματικά συμφέροντα.

Σε διαδοχικές του αναρτήσεις το ίδρυμα αναφέρθηκε στο ζήτημα των διώξεων που αντιμετωπίζει ο εκδότης του Documento, υπογραμμίζοντας πως η δημοσιογραφία για το κοινό συμφέρον δεν είναι εγκλημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

“Ο Κώστας Βαξεβάνης, ερευνητικός δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες για συνωμοσία, που θα μπορούσαν να τον στείλουν φυλακή ακόμη και για 20 χρόνια. Ο ίδος και η εφημερίδα του έχουν καταγγείλει τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις της κυβέρνησης εναντίον ενός κορυφαίου επικριτικού μέσου. 

Στις 12 Ιανουαρίου 2022 ο Βαξεβάνης έλαβε κλήτευση της ανακρίτριας του Εικδικού Δικαστηρίου που αφορούσε τέσσερις κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες σχετίζονται με τα ρεπορτάζ του Documento για το σκάνδαλο Novartis. Δεν του δόθηκε η δικογραφία ούτε και λεπτομερείς πληροροφορίες.

Ο Βαξεβάνης αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, όταν και θα ενημερωθεί επισήμως για τη φύση των κατηγοριών. Το δικαστηριο θα του δώσει διορία για να δώσει την πλήρη του κατάθεση. Στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Οι κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον ενός δημοσιογράφου είναι ανησυχητικές. Η δημοσιογραφία για το κοινό συμφέρον δεν είναι εγκλημα. Νωρίτερα φέτος ο Βαξεβάνης είχε λάβει απειλές κατά της ζωής του από τον υπόκοσμο με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αστυνομική προστασία”.

Κύμα συμπαράστασης προς τον Κώστα Βαξεβάνη εκδηλώνεται και στο Twitter, όπου το hashtag #με_τον_Βαξεβανη είναι από τα δημοφιλέστερα των τελευταίων ωρών.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…