Στον "αέρα" η εκεχειρία στην Ουκρανία μετά τις σκληρές μάχες που ξέσπασαν στο Ντόνετσκ

Μάχες με πυρά πυροβολικού σημειώθηκαν στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημαντικές ενισχύσεις έφτασαν προς τις…

1 111

Μάχες με πυρά πυροβολικού σημειώθηκαν στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημαντικές ενισχύσεις έφτασαν προς τις δυνάμεις των ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τα πυρά, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, άρχισαν να γίνονται πυκνά γύρω στις 02.00 το πρωί και συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση δύο ώρες αργότερα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή. Δεν κατέστη δυνατό να εκτιμηθούν άμεσα οι συνέπειες των βομβαρδισμών αυτών, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει στο Ντονέτσκ οι αυτονομιστικές αρχές από τις 23.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα.

Νέα ένδειξη ότι η εκεχειρία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών αργοπεθαίνει μετά τη διεξαγωγή την περασμένη Κυριακή εκλογών στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, η πρωτοφανής αυτή στρατιωτική δραστηριότητα καταγράφεται την ώρα που παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ δήλωσαν χθες ότι είδαν να καταφθάνουν στο Ντονέτσκ μεγάλες ενισχύσεις προς το στρατόπεδο των ανταρτών, δηλαδή περισσότερα από 40 άρματα μάχης και περί τα 20 φορτηγά, ρωσικής κατασκευής και χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, που μετέφεραν πυροβόλα 122 χιλιοστών.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές αρχές είχαν καταγγείλει την είσοδο από τη Ρωσία, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το ΝΑΤΟ, δεκάδων αρμάτων μάχης, στρατιωτών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο ΟΑΣΕ εξέφρασε χθες την “έντονη ανησυχία” του για την παρουσία αυτών των αυτοκινητοπομπών στην περιοχή του Ντονέτσκ και στη γειτονική πόλη Μακίιβκα, η οποία επίσης τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ισχυροί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στην περιοχή του αεροδρομίου, βόρεια του Ντονέτσκ, επίκεντρο των μαχών μεταξύ των ανταρτών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επί μήνες.

Ο ουκρανικός στρατός που δήλωσε ότι θέσεις του, κυρίως σημεία ελέγχου, δέχθηκαν πυρά πυροβολικού, θρηνεί το θάνατο οκτώ στρατιωτών του, οι περισσότεροι στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στα περίχωρα της πόλης αυτής. Περίπου 20 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους άμαχοι.

Χθες βράδυ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ. Οι αντάρτες είχαν αρχίσει να σκάβουν χαρακώματα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή του αεροδρομίου, η οποία αποτελεί ένα από τα θερμότερα σημεία της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, άμαχοι στην πλειονότητά τους, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο.