Newsroom

Newsroom

Στοιχεία από τους μηχανισμούς των βομβών στη Βοστώνη

Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών υπό το FBI για την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη κινούνται ακόμη στο σκοτάδι, με τους…

Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών υπό το FBI για την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη κινούνται ακόμη στο σκοτάδι, με τους επικεφαλής να λένε ότι το φάσμα των υπόπτων και των πιθανών κινήτρων είναι ακόμη «αρκετά ευρύ».

Μέσα σε χύτρες ταχύτητας, γεμάτες με σφαιρίδια χάλυβα -πιθανότατα ρουλεμάν- ή καρφιά, ήταν οι μηχανισμοί, οι οποίοι εξερράγησαν κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης, σύμφωνα με το FBI.

Μέχρι στιγμής, οι εμπειρογνώμονες του FBI δεν έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αυτοσχέδιων βομβών, οι οποίες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 180. Η ισχύς των δύο βομβών που προκάλεσαν σχετικά μικρή έκρηξη φαίνεται να αποκλείει τη χρήση εκρηκτικών στρατιωτικού τύπου, όπως C4, RDX ή Semtex, τα οποία είναι πολύ ισχυρά. Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν επίσης κομμάτια από μαύρο νάιλον που πιθανώς να είναι υπολείμματα από τις τσάντες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν οι δράστες ή ο δράστης τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τα θραύσματα που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης αποστέλλονται στο εργαστήριο του FBI στο Κόντικο της Βιρτζίνια, όπου θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες για να προσδιοριστεί ο τρόπος κατασκευής των εκρηκτικών μηχανισμών και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο επικεφαλής του τμήματος του FBI που έχει επιφορτιστεί με τις έρευνες στη Βοστώνη, Ρικ Ντεσλόριερς, ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση των ερευνών το εύρος των πιθανών υπόπτων παραμένει ανοιχτό. «Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει εξαίρεση. Το φάσμα των υπόπτων και τα πιθανά κίνητρά τους παραμένει ορθάνοιχτο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των ερευνών του FBI.

Στις φωτογραφίες, αντίγραφο των οποίων έδωσε στο Reuters αξιωματούχος που συμμετέχει στην έρευνα, φαίνονται τα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών, ανάμεσα στα οποία είναι ένα παραμορφωμένο μεταλλικό δοχείο (πιθανότατα η χύτρα ταχύτητας), καλώδια, μία μπαταρία και κάτι που μοιάζει με τμήμα ηλεκτρονικού κυκλώματος.