Newsroom

Newsroom

Στοχευμένες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές επεξεργάζονται Τσίπρας και Καμμένος

Το πρωί της Τετάρτης πρέπει να γίνει το αργότερο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στη συνέχεια να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό. 

tsipras kammenos 4

Το πρωί της Τετάρτης πρέπει να γίνει το αργότερο η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στη συνέχεια να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει ως βασικό κορμό τα κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οργανωτική του δομή ωστόσο θα αλλάξει. Το σύστημα των υπερυπουργείων κρίθηκε ότι ήταν εξαιρετικά περίπλοκο, ενώ δημιουργούσε πρόσθετο φόρτο γραφειοκρατικής εργασίας στους προϊσταμένους υπουργούς, κάποια από αυτά λοιπόν θα σπάσουν και οι αναπληρωτές θα προαχθούν σε κανονικούς υπουργούς. 

Ως σταθερές εμφανίζονται ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς στο Εξωτερικών κι οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Παππάς, Νικολούδης ως υπουργοί Επικρατείας υπεύθυνοι για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, για τα ΜΜΕ και το πρωθυπουργικό γραφείο και την καταπολέμηση της Διαφθοράς αντίστοιχα. Αν επιβεβαιωθούν οι ππληροφορίες που θέλουν προτεινόμενο για Πρόεδρο της Βουλής το Νίκο Βούτση, τότε ο Γιάννης Δραγασάκης θα επανατοποθετηθεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. 

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πλαισιωμένος από τους κ.κ. Μάρδα για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα Έσοδα. Ειδικό ρόλο σχετικό με τις συνομιλίες με τους Θεσμούς πιθανόν να έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης, μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και πρώην επικεφαλής των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 

Στο Οικονομίας θεωρείται ότι θα παραμείνει ο Γιώργος Σταθάκης και κατά πάσα πιθανότητα στη θέση της ως επικεφαλής του Τουρισμού επανέρχεται κι η Έλενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, ο Χρήστος Σπίρτζης λέγεται ότι θα συνεχίσει να έχει το χαρτοφυλάκιο των Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών αλλά ενδεχομένως με τη μορφή αυτόνομυ υπουργείου. 

Αν ο Νίκος Βούτσης είναι όντως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, στο υπουργείο Εσωτερικών θα μετακινηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Πάνος Σκουρλέτης. Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να παραμένει στο Γιώργο Κατρούγκαλο. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης προβάδισμα φαίνεται να έχει ο πρώην υφυπουργός κι υπηρεσιακός υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα συνεχίσει να υφίσταται η θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πάντως ο Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής της Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή κι ακαδημαϊκού Κώστα Γαβρόγλου ενώ το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού θα συνεχίσει να έχει ο Νίκος Ξυδάκης. 

Μεγάλο ζήτημα παραμένει αν ο υπηρεσιακός υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας θα δεχτεί να παραμείνει στη θέση του, πράγμα που επιθυμεί διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας που έχουν εκτιμήσει τη δουλειά του στο συγκεκριμένο πόστο εν μέσω προσφυγικής κρίσης.

PHOTO: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi