Newsroom

Pandora Newsroom

Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα – Νάνος Βαλαωρίτης

Είναι αδύνατον να καθορίσουμε με ακρίβεια τι είναι ποίηση∙ γιατί η γραφή της μας ξεφεύγει. Ο Άγγλος ποιητής John Keats…

balaoritis

Είναι αδύνατον να καθορίσουμε με ακρίβεια τι είναι ποίηση∙ γιατί η γραφή της μας ξεφεύγει. Ο Άγγλος ποιητής John Keats σ’ ένα γράμμα του έλεγε ότι ο ποιητής δεν υπάρχει. Είναι ένας χαμαιλέων που προσαρμόζεται σε όλα τα περιβάλλοντα και τα είδη της ποιητικής γραφής. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι ο ποιητής είναι όπως ψαράς που ρίχνει το δίχτυ του και πιάνει λέξεις, φράσεις, τις οποίες κατόπιν ανασκευάζει σε ποιήματα.

Οι λέξεις αυτές μπορεί να είναι τρέχουσες ή σπάνιες αναλόγως τι θέλει να παρουσιάσει. Εκεί επεμβαίνει ο προσωπικός χαρακτήρας του γράφοντος που ονομάζουμε ύφος. Πάντως τα ποιήματα δεν είναι παθητικά αποκυήματα της φαντασίας, αλλά ένα σύνολο που ενεργεί κι αλλάζει την πραγματικότητα πλουτίζοντάς την με νέες προοπτικές. Όσο για την ερμηνεία της σημασίας του κάθε ποιήματος αυτό θα το κρίνει ο αναγνώστης ανάλογα με τις ευαισθησίες του.

Ο ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ γεννήθηκε το 1921 στη Λωζάνη της Ελβετίας. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόνης. Δημοσίευσε άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 – Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Διηύθυνε από το 1989 έως το 1995 με τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό Συντέλεια, το οποίο επανεκδόθηκε το 2004 με τίτλο Νέα Συντέλεια. Το 1959 βραβεύτηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982) και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1998). Επίσης έλαβε κι ένα βραβείο του Ν.Ρ.Α. (National Poetry Association [Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης]) το 1996 – βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέτι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έχει λάβει το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο (2006). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (2006).

Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Τελευταίο του δοκίμιο είναι το Ο Όμηρος και το αλφάβητο, έκδοση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2010),ενώ το 2012 κυκλοφόρησε και στα αγγλικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004.

Συγγραφέας: Νάνος Βαλαωρίτης

Εκδόσεις Ψυχογιός

 Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία

Πρώτη Έκδοση: Νοέμβριος 2015

ISBN: 978-618-01-1335-8
ISBN Ebook: 978-618-01-1336-5

Τιμή: 13,30€

Τιμή e-book: 9,99€

Σελίδες: 224

 

Νέες διακοπές ρεύματος στην Αθήνα – Κυψέλη, Εξάρχεια, Ζωγράφου και Γκύζη χωρίς ηλεκτρικό

EK DEH 0

Νέες διακοπές ρεύματος στην Αθήνα – Κυψέλη, Εξάρχεια, Ζωγράφου και Γκύζη χωρίς ηλεκτρικό

Νέα προβλήματα ηλεκτροδότησης στο κέντρο της Αθήνας με τον ΔΕΔΔΗΕ να προσπαθεί ήδη για την…

Ουκρανικά πλήγματα σε αποθήκες ενέργειας στην Ρωσία- Βίντεο με τις εικόνες καταστροφής

fotiarwsia

Ουκρανικά πλήγματα σε αποθήκες ενέργειας στην Ρωσία- Βίντεο με τις εικόνες καταστροφής

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ουκρανία πραγματοποίησε επιθέσεις με drones σε αποθήκες στο Ταμπόφ και…

Οι Προτάσεις μας

Το Πόρτο μόλις έγινε η πρώτη πόλη της Πορτογαλίας με δωρεάν όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες

Πόρτο

Το Πόρτο μόλις έγινε η πρώτη πόλη της Πορτογαλίας με δωρεάν όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες

Δωρεάν μετρό και λεωφορεία: Το Πόρτο κάνει την αρχή και αλλάζει τον χάρτη των μετακινήσεων…

Μαμντάνι για σύλληψη Νετανιάχου: «Θέλω αλλά δεν μπορώ – Μπορούν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ»

AP26048709706161

Μαμντάνι για σύλληψη Νετανιάχου: «Θέλω αλλά δεν μπορώ – Μπορούν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ»

«Η κυβέρνησή μου εξέτασε όλες τις διαθέσιμες οδούς και είναι σαφές ότι δεν διαθέτουμε την…

«Θέλουμε να ζούμε όπως οι ρίζες μέσα στη γη»: Μαθήματα συμβίωσης με την τεχνολογία από μια φυλή ιθαγενών

AP24266863657917

«Θέλουμε να ζούμε όπως οι ρίζες μέσα στη γη»: Μαθήματα συμβίωσης με την τεχνολογία από μια φυλή ιθαγενών

Αφιέρωμα της EL PAIS για τις απρόσμενες συνέπειες της άφιξης του διαδικτύου στη Γη των…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.