Newsroom

Newsroom

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια – Στόχος η συμφωνία μέχρι την Παρασκευή

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα 13 προαπαιτούμενα μέχρι την Παρασκευή. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης ξεκινούν επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται ακόμη ΑΔΜΗΕ και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

stathakis 42

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα 13 προαπαιτούμενα μέχρι την Παρασκευή. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης ξεκινούν επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται ακόμη ΑΔΜΗΕ και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα, σήμερα, στις τέσσερις το απόγευμα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης θα συναντηθεί με το «κουαρτέρτο» ενώ στις οκτώ και μισή το απόγευμα θα ακολουθήσει η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές. Επαφές με τους δανειστές θα έχει και ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος αποχώρησε χθες από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι.

Στόχος των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών είναι η επίτευξη τελικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει να υιοθετηθεί έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η σχετική νομοθεσία και να «ξεκλειδώσει» πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για την α’ αξιολόγηση και εν συνεχεία για τη ρύθμιση του χρέους.

 

Τα 13 προαπαιτούμενα

Συνοπτικά, τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου είναι τα εξής: 

1. Η συγκρότηση Ομάδας Δράσης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του υπάρχοντος (ΤΑΙΠΕΔ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς οι δανειστές ζητούν πολιτική και λειτουργική ανεξαρτησία από την κυβέρνηση. Το σχέδιο των Βρυξελλών φέρει σφραγίδα Βερολίνου, καθώς προβλέπει ότι η Ομάδα Δράσης θα ελέγχει τα βασικά όργανα του Ταμείου για τα οποία ήδη ακούγονται υποψηφιότητες από Γαλλία και Γερμανία. 

2. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο).

3. Η ψήφιση του νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016.

4. Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

5. Η «στρατηγική» για τα «κόκκινα» δάνεια, με μετάθεση μεν της συζήτησης για την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου, αλλά και ψήφιση του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

6. Δέκα δράσεις της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.

8. Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

9. Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.

10. Έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

11. Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

12. Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

13. Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.
 

ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια

Στο επίκεντρο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής των δανειστών, βρέθηκαν χθες ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια.

Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει να κάνει με το εάν θα επιτραπεί τελικά η πώληση των στεγαστικών δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) ή αυτά θα αναλάβουν μόνο τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι το περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον λεγόμενο “νόμο Κατσέλη”.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο, που επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρεία (ΔΕΗ), ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε, αντί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την απόσχιση του διαχειριστή από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες. 

ΦΩΤΟ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…