Newsroom

Newsroom

Στο θρυλικό "Μπλε Σπίτι" της Φρίντα Κάλο (εικόνα)

Η Φρίντα Κάλο είναι σήμερα μία από τις πιο αγαπητές μορφές της σύγχρονης τέχνης.

5b8e8a0f1dc524af178b4575

Πολλοί θαυμαστές της έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τη ζωή της και τα προσωπικά της αντικείμενα, με μία επίσκεψη στο La Casa Azul, το περίφημο “μπλε σπίτι” της Φρίντα.

Το 1904 ο πατέρας της δημιούργησε αυτό το σπίτι που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της και βρίσκεται σε μία πολύχρωμη συνοικία στο Μεξικό. Η Κάλο πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της μέσα σε αυτό το σπίτι, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Στην ηλικία των έξι χρόνων έπασχε από πολιομυελίτιδα και έμεινε για εννέα μήνες στο κρεβάτι. Σε ηλικία 18 χρόνων ένα σοβαρό ατύχημα την άφησε με σπασμένη σπονδυλική στήλη και αρκετούς άλλους τραυματισμούς που την καθήλωναν και δεν της έδιναν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Ζωγράφιζε στο κρεβάτι της, συχνά με έναν καθρέφτη μπροστά στο πρόσωπο της για να μπορεί να δημιουργεί τα πορτρέτα της.

Το 1931 παντρεύτηκε τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, ωστόσο επέστρεψε στο πατρικό της μετά το διαζύγιο τους οκτώ χρόνια αργότερα. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα της, τα ζωγράφισε μέσα σε αυτό το σπίτι.

Το 1958 το σπίτι έγινε μουσείο, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Το οίκημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και εξαιτίας της διακόσμησης του, που αντανακαλά τη λαϊκή τέχνη του Μεξικού. Ένας καταπράσινος κήπος με τροπικά φυτά και ένα συντριβάνι δεσπόζουν στους εξωτερικούς χώρους.

Το ισόγειο του σπιτιού έχει οκτώ δωμάτια: καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, το υπνοδωμάτιο του συζύγου της και τέσσερις άλλους χώρους. Το σαλόνι είναι διακοσμημένο με κάποιες από τις λιγότερο γνωστές δημιουργίες της Φρίντα Κάλο. Η κουζίνα είναι διακοσμημένη με κίτρινα και μπλε πλακάκια και χειροποίητα σκεύη. Το υπνοδωμάτιο του Ντιέγκο Ριβέρα παραμένει ανέπαφο με πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως καπέλα και ρούχα. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το στούντιο της ζωγράφου και δίπλα από αυτό η περίτεχνη κρεβατοκάμαρα της.

Σήμερα το μπλε σπίτι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στην πόλη του Μεξικού. Συνεχίζει να προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στη ζωή και το έργο της.