Στο Συμβούλιο της Ευρώπης η τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της…

farmakonisi 0 2

Ευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Δ. Παπαδημούλης, Γ. Δραγασάκης, Ρ. Δούρου),  η Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL) καθώς και βουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό και εθνικό φάσμα, φέρνουν την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την πρόσφατη στην Λαμπεντούζα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ζητούν να διεξαχθεί άμεσα έρευνα με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό κείμενο της Ομάδας της Ευρωπαϊκης Αριστεράς

Πρόταση ψηφίσματος

Η πρόσφατη ανθρωπιστική τραγωδία στη νησίδα Φαρμακονήσι, στην Ελλάδα, καθώς και η πιο πρόσφατη στη Lambedusa της Ιταλίας, έρχονται  να προστεθούν στον  μακρύ κατάλογο των θυμάτων στα επικίνδυνα περάσματα της Μεσογείου και άλλων θαλάσσιων συνόρων που ακολουθούν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο: ο αριθμός των νεκρών στο Φαρμακονήσι έφτασε τους 12, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά, ενώ στην Lambedusa τα θύματα ήταν 175 .

Τα μεσογειακά θαλάσσια σύνορα που διασχίζουν οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο έχουν αποδειχθεί  παγίδες θανάτου αποκαλύπτοντας την για δεκαετίας έλλειψη μιας ολοκληρωμένης, ανθρωπιστικής, κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Αντιφάσεις σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος στο Φαρμακονήσι από την πλευρά των μεταναστών χωρίς χαρτιά και της Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν ήδη επισημανθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Διεθνή  Αμνηστία και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και  έχουν προκαλέσει  διεθνή κατακραυγή στο διεθνή Τύπο.

Οι ελληνικές αρχές έχουν διατάξει την πλήρη έρευνα.

Ζητούμε από τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια των τραγικών συμβάντων που οδήγησαν στο θάνατο των μεταναστών. Θεωρούμε ότι τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική δικαιοσύνη θα προχωρήσουν στην άμεση δίωξη σε βάρος των υπαιτίων, αν υπάρχουν.

Καλούμε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις υποθέσεις αυτές.

Ενώνουμε τις φωνές μας, ζητώντας μια συνεκτική, ολοκληρωμένη, κοινή μεταναστευτική πολιτική για την Ευρώπη, η οποία υπογραμμίζει τη συμβολή της νόμιμης μετανάστευσης στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, έτσι ώστε να αποφεύγονται ανάλογα επικίνδυνα ταξίδια μεταναστών και αιτούντων άσυλο.