Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκθέτει ΕΛΑΣ και κυβέρνηση για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη

Το πρωτοφανές περιστατικό του εντάλματος σύλληψης εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη φτάνει έως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πλατφόρμα για την Προστασία και Ασφάλεια των δημοσιογράφων του ευρωπαϊκού θεσμού περιγράφει τα γεγονότα ακριβώς όπως συνέβησαν εκθέτοντας αστυνομία και κυβέρνηση.

EK Vaxevanis 1

Με τίτλο «Ένταλμα Σύλληψης εναντίον του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη» καταγράφεται η πρωτοφανής προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας του επιτελικού κράτους της ΝΔ από το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

«Το βράδυ της 20ης Μαρτίου 2021, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του δημοσιογράφου και του εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη, για φερόμενη παραβίαση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Στο δημοσίευμα που δημοσιεύεται από την πλατφόρμα για την προστασία και ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνεται, ότι «το ένταλμα εκδόθηκε μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε από 22 αστυνομικούς από τη Γενική Διεύθυνση Αττικής. Στις 19 Μαρτίου, εστάλη εξώδικο στο Documento και την Εφημερίδα των Συντακτών στην οποία οι 22 αξιωματικοί της ΓΑΔΑ αντιδρούσαν στις δημοσιευμένες καταγγελίες. Το Documento και η Εφημερίδα των Συντακτών είχαν δημοσιεύσει συνεντεύξεις με διαδηλωτές που κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν σοβαρά και απειλήθηκαν από αξιωματικούς στην ενώ ήταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες είχαν μάλιστα δημοσιευτεί και αναπαραχθεί και σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Το εξώδικο υπογράφτηκε από 22 αστυνομικούς οι οποίοι υπηρετούν στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκεί δηλαδή όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες συνέβησαν οι ξυλοδαρμοί.», σημειώνεται. Στο δημοσίευμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρεται επίσης ότι «το Documento, δημοσίευσε το εξώδικο των αστυνομικών όπως προβλέπεται από τον νόμο, στο site της εφημερίδας, με τα ονόματα των 22 υπογράφοντων. Στη συνέχεια οι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ προσέφυγαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη δημοσίευση των ονομάτων τους και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με τον ισχυρισμό της συκοφαντίας και της έκθεσης σε απειλές στο διαδίκτυο. Η ΓΑΔΑ ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μεμονωμένων αξιωματικών». 

Ο Βαξεβάνης καταδίκασε τη μήνυση και το ένταλμα σύλληψης, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν καταλαβαίνουν τον νόμο και το δικαίωμα στην απάντηση και τη δημοσίευση. Η εφημερίδα του στηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων σημειώνοντας ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, η μεγαλύτερη ένωση δημοσιογράφων στην Ελλάδα επέκρινε τη δράση των αξιωματικών της αστυνομίας κάτι το οποίο συνέβη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία καταδίκασαν την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. 

Στις 28 Μαρτίου, το Documento συνέχισε την αποκάλυψη νέων κατηγοριών για διαδηλωτές που χτυπήθηκαν βάναυσα και απειλήθηκαν από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ», επισημαίνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί ως μία ακόμα καταγραφή όπου ευρωπαϊκός θεσμός αναφέρει τα γεγονότα τα οποία εκθέτουν πλήρως την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας για τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητά τους αλλά και την αδιάλειπτη προσπάθεια να φιμώσουν την ελευθερία του Τύπου.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ