Newsroom

Newsroom

Στο στόχαστρο του ΠΟΥ τα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα της Κίνας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκροτεί μια ομάδα μελέτης για την τροποποίηση του γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων, με αφορμή την ανακοίνωση ενός Κινέζου επιστήμονα που στα τέλη Νοεμβρίου έκανε γνωστό ότι γεννήθηκαν δίδυμα κοριτσάκια, τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα όντα.

didyma

Μια τέτοια επέμβαση στον γενικό κώδικα “δεν μπορεί να γίνεται χωρείς σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες” σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

“Ο ΠΟΥ συγκεντρώνει ειδικούς και θα συνεργαστούμε με τις χώρες μέλη (…) για να συζητήσουμε τα κριτήρια και τις κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα ηθικά προβλήματα και στα ζητήματα ασφαλείας”, είπε ο πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας.

Ο Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, τη γέννηση διδύμων, το DNA των οποίων είχε τροποποιηθεί ώστε τα μωρά αυτά να είναι ανθεκτικά στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Ο πατέρας των μωρών είναι φορέας του ιού.

Η κινεζική αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καταδίκασε αμέσως την ενέργεια αυτή και το Πεκίνο απαίτησε να διακοπούν “οι επιστημονικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων”.

Η ομάδα μελετών του ΠΟΥ είναι στη φάση της δημιουργίας της, εξήγησε ο Τέντρος, χωρίς όμως να την παρουσιάσει ως άμεση απάντηση στο κινεζικό πείραμα. Τα μέλη της “μπορούν να ξεκινήσουν το έργο τους θέτοντας αυτήν την απλή ερώτηση: θα έπρεπε ακόμη και να το συζητάμε;”, πρόσθεσε.

“Πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί. Να μην εμπλακούμε σε μια γενετική τροποποίηση χωρίς να λάβουμε υπόψη τις ανεπιθύμητες συνέπειες”, κατέληξε.

Στην ομάδα αυτή θα μετέχουν πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδικευμένοι στον τομέα της υγείας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…