Newsroom

Newsroom

Στο ΣΤΕ οι μουφτήδες ενάντια στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους

Οι τέως μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Μέτσο Τζεμαλή και Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου δεν το βάζουν κάτω και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στην απόφαση Γαβρόγλου, με την οποία οδηγήθηκαν σε συνταξιοδότηση.

moyftides

Οι μέχρι πρότινος μουφτήδες είχαν ανακοινώσει στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου την απόφασή τους να προσφύγουν κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο Αθηναίος δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου, έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση των δύο μουφτήδων. Φιλοξενούμενος στο «ράδιο Χρόνος 87,5» της Κομοτηνής,  σημείωσε τη σημασία της εκδίκασης της προσφυγής στο μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, όπως είπε, “συνεδριάζει εξαιρετικά σπάνια και μόνο για σπάνιες περιπτώσεις μείζονος σημασίας. Το θέμα των μουφτήδων τίθεται για πρώτη φορά στην ολομέλεια”.

Τις νομικές διαστάσεις της προσφυγής ανέπτυξε ο κος Παπακωνσταντίνου “η άποψη των δύο μουφτήδων είναι καθαρή. Υπάρχουν τα εξής μείζονα θέματα, το ένα έχει να κάνει με την θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην προσφυγή των μουφτήδων παρουσιάζεται η παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των θρησκειών. Οι μουφτήδες είναι θρησκευτικοί λειτουργοί και μάλιστα ηγέτες της μειονότητας. Άρα ο αντίστοιχος θεσμός είναι ο μητροπολίτης ή ο αρχιεπίσκοπος. Όπως ακριβώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει  όριο απολύσεως για τους μητροπολίτες”. 

Αναφορικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης που προχώρησε στην παύση των μουφτήδων ότι αυτοί ασκούν και δικαστικές αρμοδιότητας, ο κος Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε ως “σαθρό επιχείρημα” και εξήγησε “δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δικαστές σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει με συγκεκριμένο τρόπο την δικαστική ανεξαρτησία, προβλέπει συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας των δικαστών που δεν συνάδουν με τίποτα από όλα αυτά σε σχέση με τους μουφτήδες.

Ο προέχων ρόλος των μουφτήδων είναι αυτός του θρησκευτικού λειτουργού, οι μουφτήδες εφαρμόζουν τη Σαρία, που δεν είναι Νόμος με την τρέχουσα δυτική έννοια που το εννοούμε εμείς στο σύστημα της εννόμου τάξεως. Είναι ένας Κώδικας ηθικών αξιών, ένας Κώδικας θεολογικού χαρακτήρα τον οποίον εφαρμόζουν. Άρα τα καθήκοντά τους δεν είναι προεξάρχοντος δικαιοδοτικά, κατά την προσωπική μου αντίληψη δεν είναι καθόλου δικαιοδοτικά. Είναι μόνο καθήκοντα θρησκευτικών λειτουργών, κατά την άποψή μου”. Προς επίρρωση των παραπάνω ο νομικός υπενθύμισε ότι η ίδια η κυβέρνηση που έπαυσε τους μουφτήδες, προχώρησε στην προαιρετικότητα της Σαρία, σύμφωνα με την οποία οι μουσουλμάνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στο Μουφτή αλλά να καταφεύγουν στα δικαστήρια.

Ένα βασικό επιχείρημα που “πατάει” πάνω στο Ενωσιακό Δίκαιο ανέπτυξε στην συνέχεια του λόγου του ο κος Παπακωνσταντίνου “υπάρχει κοινοτική οδηγία 2000/78 η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση την ηλικία. Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος να εκδιωχθεί από τα καθήκοντά του με βάση την ηλικία”. 

Πηγή: xronos.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…