Newsroom

Newsroom

Στο ΣτΕ η απόφαση για τη νομιμότητα του συμβιβασμού στο σκάνδαλο Siemens

Στα χέρια της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περνάει πλέον η απόφαση για τη νομιμότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπεγράφη…

siemens 5

Στα χέρια της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περνάει πλέον η απόφαση για τη νομιμότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπεγράφη από την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens για τις μίζες που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της της Ελλάδας που σφραγίστηκε με μία «συμφωνία συμβιβασμού» η οποία είχε προκαλέσει πολλές εσωτερικές αντιδράσεις από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Λόγω μείζονος σπουδαιότητας, το θέμα παραπέμφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο την Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ν. Μαρκόπουλο) στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να κριθεί η συνταγματικότητα και η νομιμότητα της επίμαχης συμφωνίας.

Με την απόφασή του το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνώρισε το έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού», οι φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» που υπογράφουν τη σχετική προσφυγή. Οι σύμβουλοι Επικρατείας όμως προχώρησαν ακόμη ένα βήμα, εντοπίζοντας στοιχεία που δείχνουν τον ετεροβαρή χαρακτήρα της συμφωνίας σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Στην δικαστική απόφαση σημειώνεται ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται πως με το νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» η οποία υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα στις 27 Αυγούστου του 2012 . Από την πλευρά της Ελληνικής Siemens Α.Ε. υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξύνης και ο γενικός νομικός σύμβουλος Robert Sikellis και από την Siemens AG οι γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.

Η εν λόγω συμφωνία που επικρίθηκε έντονα και αποτέλεσε πεδίο σφοδρή κριτικής από το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρήθηκε ως «χαριστική» για τη Siemens αφού η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα απέχει από την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων και των ευθυνών της γερμανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το Ελληνικό Δημόσιο δέχτηκε να συμψηφίσει ισόποσες απαιτήσεις της Siemens, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές δημόσιων φορέων, και να λάβει 90 εκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση φορέων με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, ερευνητικών προγραμμάτων, υποτροφιών και ιατρικού εξοπλισμού για τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, η Siemens δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…