Στο «σκαμνί» ο εφοπλιστής Λασκαρίδης για την παράνομη ανέλκυση αρχαιοτήτων από το βυθό των Κυθήρων

Ο Λασκαρίδης είναι μέλος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, τις σχέσεις της οποίας με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την εταιρεία Zeus & Dione, η οποία ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, είχε αποκαλύψει το Documento.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς θα καθίσει αύριο Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ο εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης, σχετικά με την υπόθεση της παράνομης ανέλκυσης αρχαιοτήτων στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2020. Ο Λασκαρίδης είναι μέλος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, τις σχέσεις της οποίας με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την εταιρεία Zeus & Dione, η οποία ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, είχε αποκαλύψει το Documento.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ο εφοπλιστής διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος για τα αδικήματα της φθοράς μνημείου και της παράβασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου. Πρόκειται για την υπόθεση της ανέλκυσης μιας αρχαίας λίθινης άγκυρας και ενός κανονιού από τον βυθό των Αντικυθήρων, η οποία έγινε δίχως ο Π. Λασκαρίδης να έχει λάβει προηγουμένως άδεια από την αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, όπως προβλέπει ρητά η αρχαιολογική νομοθεσία αλλά και η Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για την υπόθεση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει σάλο όταν δημοσιοποιήθηκε, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε διαβιβάσει σχετική αναφορά με τις παρανομίες που είχαν διαπιστωθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Αναφορά για το περιστατικό είχε υποβληθεί επίσης και από το Λιμενικό Κυθήρων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα συνέβησαν το πρωινό της 12ης Αυγούστου 2020. Το ιδιωτικό γιοτ «Γλάρος», που κατά δήλωση του Π. Λασκαρίδη ανήκει στον ίδιο και κατά καιρούς έχει συμβάλει στη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών, βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων όπου πραγματοποίησε ανέλκυση ενός κανονιού και μιας λίθινης άγκυρας. Ωστόσο η διαδικασία ανέλκυσης των ιστορικών αντικειμένων έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των αρμόδιων εκ του νόμου υπηρεσιών, δηλαδή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Λιμενικού Σώματος, ενώ η υπόθεση γνωστοποιήθηκε αφότου κατατέθηκε επίσημη καταγγελία από ταξιδιώτη που παρατήρησε το ιδιωτικό σκάφος και φωτογράφισε τους δύτες τη στιγμή που αναδύονταν μαζί με το κανόνι.

Η παραδοχή Λασκαρίδη για την ανέλκυση

Την ανέλκυση είχε παραδεχτεί άλλωστε ο ίδιος ο Π. Λασκαρίδης με επιστολή του προς την αρχαιολόγο και πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση στις 17 Αυγούστου 2020, ενώ είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στην εν λόγω επιστολή ο εφοπλιστής παραδεχόταν ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στον κόλπο Φάρου Απολυτάραις Αντικυθήρων ανελκύστηκε «αρχαία άγκυρα», ενώ επισήμαινε πως στην ίδια περιοχή φαίνονταν να υπάρχουν και πολλοί «σπασμένοι αρχαίοι αμφορείς».

Επίσης ο Π. Λασκαρίδης παραδεχόταν ότι είχε ανελκυστεί και ένα παλιό κανόνι από τον λιμένα Ποταμό των Αντικυθήρων. Τόσο η λίθινη άγκυρα όσο και το σιδερένιο κανόνι είχαν μεταφερθεί σε αποθήκες εταιρείας του Λασκαρίδη στο Λαύριο.

Ο Παπαθανάσης προσπαθεί να «ξεγλιστρήσει» και το παίζει θύμα «επίθεσης δολοφονίας χαρακτήρα

Ο Παπαθανάσης προσπαθεί να «ξεγλιστρήσει» και το παίζει θύμα «επίθεσης δολοφονίας χαρακτήρα

Για «επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα», μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 προσπαθώντας να απαντήσει…

Αποκάλυψη εκτάκτως αυτό το Σάββατο στο Documento: Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν– Μαζί το Docville

Αποκάλυψη εκτάκτως αυτό το Σάββατο στο Documento: Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν– Μαζί το Docville

Δόλιος και μπαταχτσής ο υπουργός Νικόλαος Παπαθανάσης που πουλάει ανάπτυξη

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…