Στο Σ.Α του ΟΗΕ σχέδιο για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι – Η ψηφοφορία

Επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία αναμένεται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό προβλέπεται να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης πληθυσμών από το Χαλέπι και την προστασία αμάχων που παραμένουν εκεί.Το σχέδιο επίσης τονίζει «πως η απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση και σε τελικούς προορισμούς της επιλογής των αμάχων και θα πρέπει να παρέχεται προστασία σε όλους τους πολίτες που επιλέγουν ή έχουν εξαναγκαστεί να αποχωρήσουν και σε όσους επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους».

58562d121dc524ba1a8b4582

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες, η σύγκληση του ΣΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Δεν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στην ψηφοφορία επί του γαλλικού σχεδίου. Πριν την διαβίβαση του εγγράφου στα μέλη του ΣΑ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει: «Αν πρόκειται για ένα λογικό σχέδιο και το δούμε γραπτώς διατυπωμένο, γιατί να μην το συζητήσουμε;».

Πρόσθεσε όμως ότι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Συρία θα έπαιρνε «εβδομάδες» καθώς θα απαιτούσε προετοιμασία, αν όχι κι εκπαίδευση.

Το σχέδιο ψηφίσματος απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα των ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να «μετακινήσει προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να επιβλέψει επαρκώς, ουδέτερα και άμεσα τη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων και ανταρτών από τις περιοχές του Χαλεπιού που τελούν υπό πολιορκία και την προστασία αμάχων εντός της πόλης».

Παράλληλα του ζητεί να στείλει επιπλέον προσωπικό αν κριθεί αναγκαίο και απαιτεί απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του πολέμου να παρέχουν στους διεθνείς παρατηρητές ασφαλ, άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…