Στο «μικροσκόπιο» τις Κομισιόν οι καταγγελίες για push back από την ελληνική κυβέρνηση

Μήνυμα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα διερευνηθεί κάθε πτυχή των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο έστειλε η Κομισιόν.

NewsRoom 11/11/2020 | 23:55

Στον απόηχο της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Frontex για τα push back, η Κομισιόν παραπέμπει στα συμπεράσματα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Frontex.

«Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι, βάσει του άρθρου 46 κανονισμού (ΕΕ) 2019/1896 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ο εκτελεστικός διευθυντής θα αναστείλει ή θα τερματίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, εν μέρει ή εν συνόλω, αν κρίνει ότι υπάρχουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που είναι σοβαρής φύσεως και που ενδέχεται να συνεχιστούν. Ο εκτελεστικός διευθυντής καλείται να ενημερώσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο και τον αξιωματούχο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της υπηρεσίας για οποιαδήποτε βάσιμη καταγγελία που του γνωστοποιείται» σημειώνεται.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το διοικητικό συμβούλιο «αναμένει επίσης ότι, σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί αυτοί εμπλέκουν προσωπικό του οργανισμού, ο εκτελεστικός διευθυντής θα λάβει χωρίς καθυστέρηση όλες τις κατάλληλες ενέργειες».