Newsroom

Newsroom

Στο «μικροσκόπιο» της Frontex το ναυάγιο στην Πύλο

Η διαδικασία που κινεί η Frontex, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

5911991 1

«Έκθεση σοβαρού συμβάντος» συντάσσει η Frontex για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στο πλαίσιο της οποίας οι αξιωματούχοι θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπηρεσίας καλούνται να καταγράψουν ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Frontex που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Politico.

Όπως διευκρινίζει το Politico, αν και η προαναφερθείσα διαδικασία δε συνιστά έρευνα (η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει περιστατικά), η έκθεση επιτρέπει στον οργανισμό να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το θανατηφόρο συμβάν. Η έκθεση μπορεί στη συνέχεια να κοινοποιηθεί σε ερευνητικούς φορείς ή να αποτελέσει μέρος συστάσεων προς άλλα όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρότι επιζώντες και ΜΚΟ κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι έπαιξαν ρόλο στους (πιθανότατα εκατοντάδες) θανάτους από το ναυάγιο, καταγγέλλοντας ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έφτασε στο σκάφος πολύ αργά και μπορεί στη συνέχεια να συνέβαλε στην ανατροπή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τη στάση των ελληνικών αρχών.

Μετά την τραγωδία, αξιωματούχος ο οποίος ασχολείται με τη μετανάστευση και ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του για να μιλήσει ελεύθερα, δήλωσε στο Politico ότι η έκθεση της Frontex είναι δυνητικά μία από τις μοναδικές ευκαιρίες για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να παρουσιαστούν τα ευρήματα του οργανισμού.