Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τα "θαλασσοδάνεια" των κομμάτων: Η "Πειραιώς" κατήγγειλε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΝΔ, Θανάση Σκορδά, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Ο κ. Σκόρδας διετέλεσε Γενικός Διευθυντής από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012. Η πρόταση της ΝΔ να εκπροσωπηθεί στην Επιτροπή από τον κ. Σκόρδα σηματοδοτεί ένα έμμεσο καρφί στη «σαμαρική πτέρυγα».

581882561dc524066c8b4a81

Αφού ολοκληρώθηκε το σκέλος της εξεταστικής επιτροπής με τις καταθέσεις των στελεχών των τραπεζών και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ (σ.σ.: αλλά αναμένεται να καταθέσουν ακόμα οι Γιαννίκος και Κυριακού), ξεκινούν οι καταθέσεις των οικονομικών υπευθύνων των κομμάτων. Η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 11 το πρωί και θα μεταδοθεί, όπως αναμένεται, μέσω της web tv του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

Φάινεται ότι, διά της προτάσεως από πλευράς ΝΔ να κληθεί ο κ. Σκορδάς, με δεδομένο πως κάθε κόμμα πρότεινε στον πρόεδρο της Επιτροπής ποιος κομματικός εκπρόσωπος πρέπει να κληθεί, η σημερινή ηγεσία του κόμματος πετάει το μπαλάκι στο σαμαρικό μπλοκ, εκεί όπου ανήκει ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Ο Θανάσης Σκορδάς, με απόφαση του τότε προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2010. Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης – ανταγωνιστικότητας – βιομηχανίας – εμπορίου.

Το βιογραφικό του Σκορδά

Ο Θανάσης Σκορδάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, από όπου και έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Από το 1987 εργάσθηκε ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στην ίδρυση και λειτουργία εταιρειών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Έχει αποτελέσει εισηγητή οργάνωσης σεμιναρίων για την ανάπτυξη των πωλήσεων και την πλήρη οργάνωση των ασφαλιστικών εργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, καθώς και στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή του σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού, με διάφορες διακρίσεις και τιμές. Τον Μάρτιο του 2000 εξελέγη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων, θέση στην οποία επανεξελέγη και το 2003.

Εκλέγεται από το 1994, μέχρι σήμερα μέλος της Κεντρική Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2000 έως και τον Μάρτιο του 2004, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων. Για το διάστημα 2004 έως 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Από τον Νοέμβριο του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2009, κατείχε την θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Στην συνέχεια, ανέλαβε χρέη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Τον Ιούλιο του 2010 με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Ιουνίου 2012, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση Σαμαρά ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης – ανταγωνιστικότητας – βιομηχανίας – εμπορίου.

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση

Η Συνεδρίαση της Επιτροπής

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, η Τράπεζα Πειραιώς, σε επιστολή της, αναφέρει ότι την 1η Απριλίου του 2016 προχώρησε σε καταγγελία τριών λογαριασμών της ΝΔ, συνολικού ύψους πανω απο 191 εκατ. ευρώ, ενώ στις 4/10/16 προχώρησε σε αγωγή κατά της ΝΔ. 

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η ίδια τράπεζα κατήγγειλε 3 συμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, συνολικού ύψους πάνω από 158 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια (14/10/2016) προχώρησε και σε αγωγή διεκδικώντας τα ποσά αυτά. Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε και τις αντίστοιχες αγωγές της Αγροτικής Τράπεζας. Η κινητοποίηση των τραπεζών αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η εξεταστική επιτροπή παράγει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ακόμα κι αν η ΝΔ έδινε το σύνολο της κρατικής της επιχορήγησης (1,7 εκατ. ευρώ) για την αποπληρωμή των δανείων, δεν θα μπορούσε να ξεχρεώσει τα δάνειά της

ούτε σε 132 χρόνια, αφού ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Ενώ αν δίνει το 60% της τακτικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, χρειάζονται 247 περίπου χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Ακόμα και πριν την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα δάνεια που είχαν τα δύο αυτά κόμματα ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ για το καθένα. Συνυπολογίζοντας τα έσοδα της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ για το κάθε κόμμα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ο δανεισμός τους ήταν 10πλάσιος από τα κρατικά τους έσοδα. Ως εκ τούτου, η ΤτΕ στο Πόρισμά της διαπιστώνει ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή σε όλες τις τράπεζες. Χαρακτηριστικό δε ότι η ΝΔ από το 2011 δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2012, ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα τα δάνεια της ΝΔ, προσθέτοντας ότι τις εποχές που δίνονταν «απολύτως διαφανώς» τα δάνεια, ήταν γνωστά σε όλους αυτά τα δεδομένα. Μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του ότι αν πουλούσε… μπρελόκ, όπως κάνουν τα κόμματα σε άλλες χώρες, δεν θα αναγκαζόταν να πάρει θαλασσοδάνεια.

Η αμήχανη στιγμή του… μπρελόκ


Εν συνεχεία, ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στην εκχώρηση, το 2011, της κρατικής χρηματοδότησης, σε τρεις τράπεζες ταυτόχρονα, ενώ, λίγους μήνες νωρίτερα, η ΝΔ είχε δεσμευτεί στην Αγροτική Τράπεζα ότι δεν θα το έπραττε.

Επίσης, προχώρησε σε εκχώρηση κρατικών χρηματοδοτήσεων του 2019 και του 2020 προς την ΑΤΕ, ενώ ο ίδιος, νωρίτερα, είχε ισχυριστεί ότι δεν γίνονταν εκχωρήσεις πλέον των τριών ετών. Ωστόσο, ο Θ. Σκορδάς ισχυρίστηκε ότι η εκχώρηση αυτή είχε να κάνει με την επανεξέταση των δανείων με διαπραγμάτευση με την Τράπεζα, μετά από τον υπερτετραπλασιασμό του επιτοκίου (έφτασε το 8,68%), στον οποίο προχώρησε η τράπεζα, το καλοκαίρι του 2011, μετά τα stress tests της Black Rock και της Price Water House, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα ποσά. 

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Θ. Σκορδάς, από το τέλος του 2010 και μετά το Δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις ημερομηνίες καταβολής της χρηματοδότησης, με δυσμενείς συνέπειες στα υπόλοιπα των δανείων, ενώ η ίδια η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωσε την κρατική χρηματοδότηση στο μισό. 

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη