Newsroom

Newsroom

Στο «μάτι» του «κυκλώνα» η Αττική

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική, όπου καταγράφεται το 50%-60% των νέων κρουσμάτων  

nosokomeio graffity Nikaia

Νέα απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, καθώς οι νέοι ασθενείς είναι 416 και οι νεκροί αυξάνονται δραματικά. Την ίδια στιγμή  δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της καταγράφει η Αττική σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητήριο Covid-19 ενώ ανησυχία προκαλούν οι τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα (17 – 23 Σεπτεμβρίου 2020) ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ξεπέρασαν πάλι τα 400 σε όλη τη χώρα, ενώ 5 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Επίσης 79 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας με υψηλούς αριθμούς ημερήσιων μολύνσεων. Την Τρίτη (29/09) καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική, με 240 μολύνσεις. Αυτή είναι η τρίτη φορά που στην Αττική καταγράφεται αριθμός άνω των 200 με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ να καταγράφεται στις 24 Σεπτεμβρίου με 213.

Τα κρούσματα στην Αττική 

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι «η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».

Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

O μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις  παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…