Στο «κόλπο» των γεωτρήσεων βάζει την Ιταλία ο Ερντογάν

Στο «κόλπο» των γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης βάζει την Ιταλία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτοντας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ρώμης.

aoz

Επιστρέφοντας από το Βερολίνο και από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ιταλία, συζητώντας για την προοπτική γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, πιέζοντας όσο μπορεί για την προώθηση της ατζέντας του για τη Μεσόγειο. 

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφος έθιξε ευθέως θέμα και για την Κρήτη: «Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν», ενώ έριξε και το «χαρτί» της Ιταλίας, αναφέροντας σε εκπροσώπους του Τύπου πως οι δύο χώρες (σ.σ Τουρκία και Ιταλία) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για πραγματοποίηση γεώτρησης στα ανοιχτά της Λιβύης. 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι: «Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Εξάλλου εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα»

Συν τοις άλλοις, επανέλαβε το ότι εάν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου, τότε θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία: «Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα οι ελληνοκύπριοι δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε».
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…