Newsroom

Newsroom

Στο «κόκκινο» ο πλανήτης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 292.527.

virus 4937548 1920 1

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με ημερήσια αναφορά. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.812. Οι τέσσερις χώρες έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Η προηγούμενη αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ήταν 284.196 στις 24 Ιουλίου. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 9.753 στις 24 Ιουλίου, στη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ. Οι θάνατοι ήταν κατά μέσο όρο 5.200 ημερησίως τον Ιούλιο, συγκριτικά με έναν μέσο όρο 4.600 θανάτων ημερησίως τον Ιούνιο.

Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσια αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις από κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν διπλάσια από τον αριθμό που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που δείχνει μια συγκεντρωτική εικόνα της πανδημίας σε κάθε περιφέρεια του κόσμου.

Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτά που κατέγραψαν μαζί οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Οι μολύνσεις αυξάνονται στη Βραζιλία, που είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 17,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 675.000 θάνατοι παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

 

Ξαναμπαίνει σιγά, σιγά  σε καραντίνα η υφήλιος

Η Βρετανία επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας έπειτα από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του νέου κορονοϊού. 846 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την τελευταία ημέρα στη χώρα. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό περιστατικών από τις 28 Ιουνίου. Στο Μάντσεστερ, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, σε τμήματα του δυτικού Γιόρκσάιρ και του ανατολικού Λάνκασιρ, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μην επισκέπτονται άλλα σπίτια, παρότι εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις παμπ, στην εκκλησία ή στο τζαμί μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 111 ευρώ.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα εξετάσει την πιθανότητα να επιβάλει νέους περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα νέα κρούσματα της Covid-19, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα, για δεύτερη συναπτή ημέρα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά την εμφάνιση της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ανακοίνωσε 657 μολύνσεις. Το υπουργείο ανακοίνωσε επτά νέους θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.716. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 45.688. Από τα νέα κρούσματα, τα 227 εντοπίζονται στη Σιλεσία, η οποία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων μεταξύ μεταλλωρύχων.

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Δανία, η οποία συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία, με αφορμή τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Με βάση τον σημερινό απολογισμό, στη Δανία έχουν καταγραφεί 14.028 επιβεβαιωμένα κρούσματα (+69 τις τελευταίες 24 ώρες) και 615 θάνατοι.

Τρία μέλη του πληρώματος ενός νορβηγικού κρουαζιερόπλοιου διαγνώστηκαν με Covid-19, έγινε γνωστό σήμερα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βόρειας Νορβηγίας. Όλοι οι εργαζόμενοι στο πλοίο Roald Amundsen, συνολικά 160 πρόσωπα, έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι επιβάτες που ταξίδεψαν με το κρουαζιερόπλοιο καλούνται να τεθούν σε αυτοαπομόνωση, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Hurtigruten.
Η Λιθουανία σκοπεύει να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών, από την ερχόμενη Δευτέρα, όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Μάλτα και η Αυστρία.

Η Γερμανία θα αναγκάσει όσους επιστρέφουν από τρεις ισπανικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και την Καταλονία, να μπαίνουν σε καραντίνα ή να υποβάλονται σε τεστ κορονοϊού. Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα 870 επιπρόσθετα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 208.698, ενώ έχουν καταγραφεί 9.141 θάνατοι. Το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert Koch (RKI) έθεσε σήμερα την Καταλονία, την Αραγονία και τη Ναβάρα στη βόρεια Ισπανία στη λίστα των περιοχών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τον νέο κορονοϊό.

Η απόφαση έρχεται μετά την κίνηση της Βρετανίας να επιβάλει εκ νέου καραντίνα 14 ημερών για όσους έρχονται από την Ισπανία και μπορεί να καταφέρει περαιτέρω πλήγμα στην ισπανική οικονομία, η οποία εξαρτάται από το τουρισμό για το 12,3% του ΑΕΠ της. Την περασμένη εβδομάδα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει εκ νέου καραντίνα 10 ημερών για όσους έρχονται από την Ισπανία, ενώ η Γαλλία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά 1.295 νέα περιστατικά σε μία ημέρα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 50.886 κρούσματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ενώ η χώρα τελεί σε καθεστώς επιφυλακής που αναμένεται να λήξει σε δύο εβδομάδες. Από τότε που εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στη χώρα, στις 26 Φεβρουαρίου, 2.343 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 27.007 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων στη Ρουμανία εντοπίζονται σε τέσσερις περιοχές: στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι, στην πόλη Σουτσεάβα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στη μεσαιωνική πόλη της Τρανσυλβανίας Μπρασόβ και στην κομητεία Άργκες.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυπριακής κυβέρνησης μετά τον αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο. Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται στην διεθνή αναγνώριση που πέτυχε η Κύπρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν, αλλά και λόγω της υπευθυνότητας και της συνεργασίας των πολιτών και απευθύνει έκκληση στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Παράλληλα, η Λευκωσία εξέδωσε Ταξιδιωτική Οδηγία για δύο κατηγορίες χωρών – Α και Β – με ισχύ από ώρα 00:00 της 01/08/2020. Πρόκειται για τις Κατηγορίες A (Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Καναδάς, Δημοκρατία της Κορέας, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία) και B (Αγία Έδρα, Ανδόρα, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Θαϋλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μαρόκο, Μονακό, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Σαν Μαρίνο, Τσεχία και Τυνησία), σύμφωνα με την επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου στην οποία προβαίνει το υπουργείο Υγείας. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες της χώρας να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν ταξιδεύουν στις ανωτέρω χώρες και να ελέγχουν προτού ταξιδέψουν, τους κανονισμούς που εφαρμόζονται για είσοδο και παραμονή στη χώρα προορισμού.
 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…