Newsroom

Newsroom

Στο «κόκκινο» Φωκίδα και Ανώγεια

Δραματικοί παραμένουν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων (2.215) και των διασωληνωμένων (451), που συνεχίζει ο νέος κορονοϊός στη χώρα μας η οποία έφτασε τους 6.664 θανάτους καθώς ακόμα 32 συμπολίτες μας κατέληξαν.

5256090

Kατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο στις 6 π.μ. η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και ο δήμος Ανωγείων της ΠΕ Ρεθύμνου μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στην κατηγορία πολύ αυξημένου κινδύνου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων γνωστοποίησε πως λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή από αύριο βγαίνει από την κατηγορία «βαθύ κόκκινο» η ΠΕ Λάρισας.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στην περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα στους δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στο δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των κατοίκων στις περιοχές αυτές, αφού οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού.

Στη συνέχεια απηύθυνε, για ακόμα μία φορά, έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Όμως, ανακοίνωσε την άρση αναστολής των γάμων, με την παρουσία όμως έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Παράλληλα, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ λέγοντας ότι για τη μετάβαση εκεί δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Ωστόσο, υφυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας, καθώς «ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό», συνέχισε ο υφυπουργός». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή.

Το ίδιο επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου,  

«Πρέπει να σκεφτούμε τους υγειονομικούς» είπε η ίδια για να τονίσει την ανάγκη συνέχισης της συλλογικής προσπάθειας μέχρι να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Και αναφέρθηκε στα θετικά, διαθέσιμα, στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία δείχνουν ότι τα εμβόλια προφυλάσσουν έναντι των μεταλλάξεων, οι οποίες όμως προς το παρόν εξακολουθούν να συμβάλουν στην μετάδοση του ιού.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Όπως επεσήμανε, ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα περιμένει το σύστημα υγείας, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. «Σήμερα η ματιά μας είναι στο ΕΣΥ που πιέζεται, ιδιαίτερα στην Αττική, και θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να δούμε τα νοσοκομεία να αποσυμπιέζονται» υπογράμμισε η καθηγήτρια, ενώ σε ότι αφορά την πληρότητα στις ΜΕΘ υποστήριξε πως οφείλεται στο ότι οι διασωληνομένοι παραμένουν πλέον, κατά μέσο όρο, μία εβδομάδα στις μονάδες με αποτέλεσμα να γεμίζουν πιο εύκολα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας αποδίδουν, καθώς χάρη σε αυτά αλλά και στην τήρησή τους από την πλειοψηφία του πληθυσμού, που δημιουργεί ένα τείχος προστασίας, η αύξηση είναι μικρότερη από την περίπτωση που η χώρα είχε προχωρήσει σε άρση ορισμένων, όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην αρχή του έτους. 

Όπως ανέφερε, μέχρι χθες έγιναν 1 εκατ. δόσεις αλλά οι εμβολιασθέντες δεν πρέπει να θεωρούν εαυτούς αλώβητους και να συνεχίσουν την προσπάθεια για την οποία το πιο αποτελεσματικό μέτρο αποτελεί η ορθή χρήση της μάσκας.

Σε αυτό το πλαίσιο η καθηγήτρια εκτίμησε πως παρά το γεγονός ότι η σημερινή εικόνα είναι επιβαρυμένη, η μείωση του ιικού φορτίου σε λίγες εβδομάδες, θα επέτρεπε το άνοιγμα δραστηριοτήτων και της εκπαίδευσης. Όπως σημείωσε η ίδια, ειδικά οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση περισσότερο από άλλες βαθμίδες, σε κρίσιμες για εκείνους χρονιές.

Τέλος, παρατήρησε μια χαλαρότητα από μερίδα των πολιτών λόγω της κόπωσης από τους μήνες του «λουκέτου» και επανέλαβε πως ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους φέρνει το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις δημιουργεί κίνδυνο.

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…