Παρελθόν πλέον για τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ – Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

biden

Μπάιντεν: Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς 

«Η ενότητα είναι το κλειδί. Θα πολεμήσω για όλους. Είτε με ψήφισαν, είτε όχι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Όλα μπορούν να καλυτερεύσουν. Με ενότητα και αλήθεια, όλα θα πάνε καλύτερα. Όλα μπορούν να αλλάξουν.»

Ορκίστηκαν Μπάιντεν και Χαρις

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο.

Η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις έφτασαν στο Καπιτώλιο λίγο μετά τις 17:30 για την ορκωμοσία τους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Φλόριντα.

Ο Τραμπ εξαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαίρεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τους δασμούς, ύψους 10%, που είχαν επιβληθεί στα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία με βάση την οποία θα περιοριστούν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Από τους δασμούς αυτούς έχουν επίσης εξαιρεθεί η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μεξικό.

Αναχώρησε από την Ουάσινγκτον ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο επιβαίνοντας στο Marine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών τον οποίο είχε προσγειωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου για να τον παραλάβει, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάστηκε υπό τους ήχους του τραγουδιού «My Way» για το τελευταίο του ταξίδι στο Air Force One.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε μεταφέροντας τον απερχόμενο πρόεδρο στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

Τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Βάση Αντριους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους.

Παρόντα, τα μέλη της οικογένειάς του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Επιστολή για τον Τζο Μπάιντεν άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαντ Ντίρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, λίγο μετά την αναχώρησή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του για περισσότερους από δύο μήνες, δεν έχει συγχαρεί μέχρι στιγμής τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

Η επιστολή που άφησε στο Οβάλ Γραφείο για τον διάδοχό του αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ.

«Δεν είμαστε προσωρινοί κάτοχοι αυτής της θέσης», είχε γράψει πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτή η θέση μας καθιστά προστάτες των θεσμών και των δημοκρατικών παραδόσεων όπως το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων για τα οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν», συμπλήρωνε.