Newsroom

Newsroom

Στο internet έγγραφα της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Γιουγκοσλαβίας

Το Κρατικό Αρχείο της Σλοβενίας δημοσίευσε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο έγγραφα που αποκαλύπτουν τη δράση της κομουνιστικής Κρατικής Υπηρεσίας…

gioygkoslavia

Το Κρατικό Αρχείο της Σλοβενίας δημοσίευσε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο έγγραφα που αποκαλύπτουν τη δράση της κομουνιστικής Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Από τις συνολικά 5.000.0000 σελίδες εγγράφων στο αρχείο της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (SDV ή UDBA) που καλύπτουν την περίοδο από το 1940 έως το 1990, οι 10.000 σελίδες είναι πλέον διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, δήλωσε ο διευθυντής του Κρατικού Αρχείου Μπόγιαν Τσβέλφαρ.

Το έγγραφα που δημοσιοποιούνται δεν περιέχουν ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες.

Η σλοβενική Βουλή ψήφισε πρόσφατα τροποποίηση νόμου του 2006 με τον οποίο άνοιξαν τα αρχεία. Η τροποποίηση προβλέπει ότι, πριν από τη δημοσιοποίηση, τα αρχεία πρέπει να εξετάζονται ώστε να αφαιρούνται στοιχεία που αφορούν προσωπικές πληροφορίες ή ευαίσθητα δεδομένα.

Στα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο περιλαμβάνονται ετήσιες αναφορές, σχέδια δράσης, κανονισμοί, διοικητικές οδηγίες, μέθοδοι παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και ιστορική επισκόπηση του μηχανισμού κρατικής ασφάλειας της περιόδου 1942-1951.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μικρό, αλλά συμβολικά σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα των αρχείων της κομουνιστικής μυστικής αστυνομίας, ο κ. Τσβέλφαρ εξέφρασε την ελπίδα να δημοσιοποιηθούν περισσότερα έγγραφα.

Η μεταφορά των στοιχείων από γραπτή μορφή και από μικροφίλμ σε ηλεκτρονικά έγγραφα θα επιτρέψει τη διάσωσή τους για ιστορικούς και ερευνητές, υπογράμμισε ο διευθυντής του Κρατικού Αρχείου.

Όπως εξήγησε για την ψηφιοποίηση του αρχείου πρέπει να διασφαλιστεί το ποσό των 500.000 ευρώ και η διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

Στη Σλοβενία το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει διαμάχη για το αν θα πρέπει τα αρχεία των πρώην μυστικών υπηρεσιών να ανοίξουν για τους ερευνητές. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με την τροποποίηση του νόμου που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή περιόρισε την πρόσβαση στα έγγραφα.

Το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα συλλέγει υπογραφές για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα υποστηρίζοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα αρχεία. in.gr