Στο ίδιο έργο θεατές: ο Τσίπρας καταπίνει πάλι τον Μητσοτάκη στη Βουλή

Το νόημα της επικράτησης για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

5033612

Ήταν μια ακόμη ατυχής έμπνευση του Πρωθυπουργού να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος , σε μια συζήτηση που ούτως ή άλλως θα γινόταν στη Βουλή για τα εργασιακά.  

Στα πλησιέστερα ανθοπωλεία, μαζί με τις ανθοδέσμες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έφτασε και μια παραγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα: τα λουλούδια στον κύριο από μένα. Είναι ο άνθρωπός του.

Στην περίοδο της πρωθυπουργίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο καλύτερος  πελάτης του στο Κοινοβούλιο ήταν ο πρόεδρος τη ΝΔ.

Τελικά οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου τον απέσυραν από την κατά παράδοση προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση μετάξι των δυο ανδρών. Για να τον διασώσουν.

Ήταν πρωτοφανές, αλλά έπαιξε και αυτό ρόλο του για το εκλογικό αποτέλεσμα  που ακολούθησε.

 Από αυτή την άποψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε ο πολιτικός που πάει γάντι σ’ αυτό που έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου για τον στρατηγό Γρίβα: «Εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος».

Ο σημερινός Πρωθυπουργός πήρε στην κάλπη τη δόξα της απόκρυψής του στην πιο κρίσιμη στιγμή του πολιτική διαλόγου. Αλλά την εμφάνιση στην Βουλή δεν μπορεί να την αποφύγει.

Ήταν φανερό ότι έκανε ασκήσεις θάρρους από το βήμα. Με κορώνες εμπλουτισμού του ρηχού λόγου του και την άχαρη ρητορεία της εύκολης ατάκας. Με επιχειρηματολογία καφενείου και «εξυπνακίστικες» αναφορές   περί διαγραμμάτου για να αποστάσεις το διατεταγμένο χειροκρότημα…

 Έτσι όμως επανήλθε στον συντηρητικό χώρο το πικρό αίσθημα για τις περιορισμένες δυνατότητές του στο δημόσιο χώρο. Ποια σημασία θα έχει αυτό για τις κυοφορούμενες εσωκομματικές εξελίξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τον Σαμαρά, θα προκύψει σύντομα.

Πάντως σε ρυθμό προπόνησης ο Τσίπρας τον ξεφλούδισε. Πανεύκολο άλλωστε σε ένα θέμα όπως τα εργασιακά, στα οποία η ΝΔ ήταν που ήταν ταξικά καθηλωμένη υπέρ των λίγων, επί Μητσοτάκη νομοθετεί προκλητικά σε βάρος των εργαζόμενων. Και ακόμη πιο εύκολο απέναντι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει σε  όλα τα μέτωπα.

 Όσοι παρακολουθήσαν την αναμέτρηση στη Βουλή απλώς ήταν στο ίδιο έργο θεατές. Ο Τσίπρας κατατρόπωσε όχι απλώς τον Μητσοτάκη- σιγά το νέο- αλλά την πολιτική του. Ή αλλιώς με την παρουσία του εξέφρασε την δημοκρατική πλειοψηφία της  κοινωνίας…

Αυτό ακριβώς τον καθιστά φυσικό εκπρόσωπο της σημερινής Κεντροαριστεράς. Απέναντι στη Δεξιά και την πολιτική της δεν βρίσκεται η «δεύτερη φορά Αριστερά, που είναι έτοιμη να κυβερνήσει»,  όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών – ανάμεσα τους και πολλοί από όσους παρασύρθηκαν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του περασμένου έτους. 

 Οι περισσότεροι από όσους ψηφίσαν ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό. Αλλά πλέον αθροιζόμενοι με όσους αμφιταλαντευόμενους εξαπατήθηκαν από τις υποσχέσεις και την μιντιακή παρότρυνση «να φύγει ο Τσίπρας» διαμορφώνουν μια εν δυνάμει νέα προοδευτική πλειοψηφία.

Αυτή η πλειοψηφία δεν είναι κάποια « Αριστερά».  Είναι η διαχρονική πλειοψηφία της Δημοκρατικής παράταξης. Δηλαδή οι πολίτες που  έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές στην κυβέρνηση -χωρίς να είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η Κεντροαριστερά. Οι πολίτες που αυτοπροδριορίζονται ως κεντροαριστεροί μετά την απογοήτευση από τις ηγεσίες του  ΠΑΣΟΚ, ανέτρεψαν τα  ιστορικά δεδομένα.

Το περασμένο καλοκαίρι παρέβλεψαν λάθη και υστερήσεις των Συριζαίων  και έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή να κινήσει μπροστά τον τροχό.

 Ουσιαστικά τον έχρισαν επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης με την προσδοκία ότι θα διαμορφώνει αντίστοιχο πολιτικό φορέα- με τη σύμπτυξη Αριστεράς- Κεντροαριστεράς.

Όχι ακριβώς για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αλλά για να βρει λύσεις για τη χώρα που θα πείσουν στις επόμενες εκλογές τους πολίτες να δώσουν νέα εντολή διακυβέρνησης στον Τσίπρα.

Αυτή η εντολή δεν έχει συλλογικό αποδέκτη. Ακριβώς γιατί ούτε η ηγεσία ενός κόμματος, ούτε η πρωθυπουργία είναι συλλογικοί θεσμοί.

Η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών ψηφίζουν τον Τσίπρα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τον ψηφίζουν για να αλλάξει τα πράγματα στο δημοκρατικό χώρο, ως προϋπόθεση για να τα αλλάξει εν συνεχεία στη χώρα.

Δεν θέλουν να «ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Θέλουν να πάει μπροστά η Ελλάδα και θεωρούν ότι ο Τσίπρας μπορεί να διαμορφώσει τους όρους – ηγούμενος στην πολιτική αντιπαράθεση με τη Δεξιά.

Αν οι γραφειοκράτες της Κουμουνδούρου έχουν αντίρρηση, ας βγάλουν στο μπαλόνι κάποιον άλλο που κάνει «γκελ» στην κοινωνία. Ή ας πάνε στη Βουλή να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τον Μητσοτάκη.
 

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…